Полемика о београдским изборима

После београдских избора наставља се полемика представника власти и опозиције и евентуалним нерегуларностима.

Заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић наводи да представници изборног штаба Драгана Ђиласа и остали који су га подржали, два дана након одржаних избора и даље говоре о одређеним нерегуларностима, иако званично није било никаквих примедби, и упркос чињеници да су посматрачи из разних амбасада навели да су избори протекли у фер, коректној и демократској атмосфери.

Владимир Орлић наводи да из очигледног напада скромности, њихови представници у Скупштини и током данашњег дана покушавају да "умање и ублаже" свој тријумф и резултат.

"Сигурно је скромност разлог због чега данас дискутују о нерегуларностима. Они су остварили такав тријумф да су на тај начин успели да остваре два главна циља. Први је да напокосте Александру Вучићу, покваре му рођендан, што нису крили и други да након тријумфа у Београду загосподаре целом Србијом", оценио је Орлић.

Навео је и да посланици из посланичке групе СНС-а не пропуштају прилику да честитају "победницима" и честитао Ђиласу и његовом штабу и сарадницима, наводећи да је реч "о изванредном резултату којим су успели да оправдају силне милионе евра потрошене у кампањи, бесомучно рекламирање у дневној штампи, билбордима, као и на друштвеним мрежама".

"Они су ту победу и резултат заслужили, између осталог трудили су се и није било лако постићи све оно што су они постигли. Подсећам није било лако изгубити више од 130.000 гласова бирача у Београду у року од само годину дана", рекао је иронично Орлић.

Истакао је да док се они баве својом победом, Србија се бави озбиљним питањима и питањима која су корисна за грађане и државу, те да се Скупштина данас изјашњава о дневном реду нове седнице, а да СНС очекује добру расправу и усвајање закона који се налазе у надлежности Министарства унутрашњих послова.

Ти закони својим садржајем треба да помогну у безбедности грађана, реализацији обавеза Србије на путу европских интеграција, те модернизацији друштва, као и да потврдимо више важних споразума у том домену, рекао је Орлић.

"Док се ми бавимо тим, за Драгана Ђиласа, Сашу Јанковића, Вука Јеремића, Санду Рашковић Ивић и сличнима неважним и досадним пословима, они настављају са уживањем. Како су победили у Београду, Севојну, Бору и Аранђеловцу, тако ће, како данас најављује Ђилас, победити и у целој Србији, јер је опште познато да они имају много више гласова у свим другим крајевима Србије, него у Београду", рекао је Орлић.

Јованов: СНС у Београду не треба да се изолује

Потпредседник СНС-а Миленко Јованов наводи да је у великој мери сагласан са мишљењем председника Србије и СНС-а Александра Вучића, да та странка, упркос убедљивој победи на београдским изборима, "не треба да се изолује" и да треба да формира већину са коалиционим партнерима са републичког нивоа, СПС-ом.

"И за Београд и за читаву Србију је битно да се сабирамо и да што више људи буде укључено у рад градских органа у Београду, као и у републичкој или покрајинска влади", поручио је Миленко Јованов.

Говорећи о потенцијалном новом градоначелнику главног града, Јованов је рекао да ће јавност сазнати име првог човека Београда у складу са законским роковима.

"Ми ћемо након разговора на страначким органима, и након разговора са партнерима, саопштити име новог градоначелника Београда", закључио је потпредседник Српске напредне странке.

Покрет социјалиста: Београђани сачували свој град од повратка тајкуна

Покрет социјалиста је захвалио грађанима Београда што су на изборима сачували свој град од повратка тајкуна и пљачке, што нису дозволили повратак препакованог ДОС-а и времена када су о нама одлучивале стране амбасаде.

Наводе да су Београђани на овим изборима свим досовским партијама јасно рекли шта мисле о њима, о њиховом нераду, лажима и бахатости, пославши их у историју.

"Драги суграђани, изборили сте своје право да сами одлучујете о свом граду, али и будућности наше деце, јер ово нису били само избори за Београд, ово су били избори у којима је Србија још једном изабрала да буде суверена и слободна. Поново је Србија рекла да хоће да је води Александар Вучић", закључио је Покрет социјалиста.

Милићевић: Избори протекли без нерегуларности

О наводним нерегуларностима говорио је и посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић.

Милићевић наводи да на изборима одржаним 4. марта није било нерегуларности и да су протекли у фер и демократској атмосфери, и да СПС верује да би оним политичким опцијама, које тврде супротно, одговарало да се избори понављају док не остваре апсолутну победу и већину.

То би, како каже, јако дуго трајало.

"С друге стране имате 24 изборне листе, од тога 22 листе опозиције. Свака листа је на сваком бирачком месту имала своје представнике и имали су већину. О каквим ми нерегуларностима данас говоримо", рекао је Милићевић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Када је реч о присуству амбасадора појединих држава на појединим бирачким местима, Милићевић је навео да је тачно да то до сада није била пракса и да се то није дешавало, али да СПС нема ништа против тога.

"Верујемо да ће и наши амбасадори прихватити да у тим државама пропрате све изборне процесе у тим државама када се буду дешавали у наредном временском периоду", рекао је Милићевић.

Додао је да је када су у питању постизборне коалиције, СПС током кампање врло јасно рекао да је за Београд важна политичка стабилност и политика континуитета, што је гарант даљег развоја Београда, те да желе да наставе сарадњу са СНС-ом и дају допринос у даљем раду градске власти, што ће зависити од СНС-а.

Наводи да је коалиција СПС-ЈС задовољна изборним резултатом, који показује да је СПС стабилизовала своје бирачко тело када је реч о Београду, упркос чињеници да Београд није упориште СПС-а и упркос чињеници да су имали, како наводи, један својеврсни политички цунами, који су преживеле само озбиљне и одговорне политичке партије и опције, попут СНС-а, СПС-а и ЈС-а.

Захвалио је свим грађанима који су на изборима указали поверење Социијалистичкој партији Србије и Јединственој Србији, те свим грађанима који су изашли на изборе и честитао на "великој изборној победи" Српској напредној странци.

Рашковић Ивић: Повреда права изборног процеса

О наводним малверзацијама говорила је шефица посланичке групе опозиционог Покрет за спас Србије - Нова Србија, Санда Рашковић Ивић.

Рашковић Ивић тврди да је на београдским изборима уочено, како је рекла, доста "повреда права изборног процеса".

"Пре свега имамо повреду права кандидовања, то се односи на кандидатуру код Белог. Имамо повреду права гласања, затим давање и примање мита у вези са гласањем", рекла је Рашковић Ивић, устврдивши да су гласови бирача куповани за 2.000 динара и да за то постоје докази.

Рашковић Ивић је на конференцији за новинаре, првог дана пролећног заседања парламента, рекла да је наводно било и злоуотребе права гласања, начина састављана "нетачних бирачких спискова, као и повреду тајности гласања".

Према њеним речима, неправилности су забележене на осам бирачких места и додала да је међу тим неправилностима, како тврди, постојање паралелних бирачких спискова.

Навела је и да су на неколико бирачких места забележени физички инциденти, напади на посматраче и грађане уношење празних бирачких листића, организованог колективног гласања.
За те наведене неправилности она одговорним сматра министра полиције Небојшу Стефановића, којег је назвала "саучесником у мега малверзацијама".

Шешељ: Не размишљам о оставци

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ наводи да не размишља о оставци, иако су радикали на изборима у Београду поражени, те да је уверен да ће се њихова политика реафирмисати у Србији.

Шешељ наводи да Српска радикална странка неће мењати свој програм и идеологију. 

"Размишљамо о политичкој одговорности, а о подношењу оставке нисам размишљао, нити ћу размишљати, јер сам одлучио да живим још 20 година и да се до последњег даха бавим политиком, јер то је моја судбина", рекао је Шешељ.

Додао је да ће наставити да делује политички и да ради на реорганизацији странке пред предстојеће парламентарне изборе.

"Радикали су поражени на недељним изборима", рекао је лидер радикала истакавши, међутим, да се он држе Нехруове изјаве да је "човек својом природом осуђен на победе и поразе", те да ће наставити борбу и неће мењати идеологију "макар ниједан глас не добили".

Ипак, каже, верује да ће колективна свест сазрети до те мере да ће радикали на следећм републичким изборима боље проћи.

Изразивши задовољство, Шешељ је рекао да се у СРС-у непрекидно појављују нови чланови тако да ће "неки млађи моћи да преузме његову функцију када докаже да је способнији, паметнији, искуснији и одговорнији".

"Резултати не зависе само од нашег рада, већ пре свега од народне воље, а ми смо у кампањи учинили све што смо могли", рекао је лидер радикала.

Захтев за учлањење у ОДКБ

Чињеницу да су амерички и британски амбасадори лично обилазили нека бирачка места у току београдских избора, Шешељ је назвао "злом слутњом" и "драматичним упозорењем" Србији.

За то је оптужио САД и Велику Британију и додао да српска влада не би, како је рекао, смела то да гледа скрштених руку.

Према његовим речима, није довољно само рећи "послаћемо и ми посматраче на америчке или британске изборе", већ треба много озбиљније кораке предузети.

"Пре свега, Влада би морала сместа да донесе одлуку о давању дипломатског статуса комплетном руском особљу Руско-српског центра у Нишу, а затим да прихвати нашу иницијативу да се сличан центар формира на простору Војводине, а у догледно време и у централном делу Србије", рекао је Шешељ.

Навео је да би то био само први корак ка обезбеђењу Србије, те да је потребно, додаје, хитно предузети мере да се захтева учлањење Србије у Организацију за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ).

"Србија не сме сама, слаба и незаштићена да дочекује следећи велики удар са запада. У том следећем великом удару биће ангажовано много више новца, неупоредиво више техничких средстава, терористичких аката, него 2000. године у време припрема за пети октобар. Србија треба да се чврсто интегрише са Русијом, јер је то пут њеног опстанка", истакао је лидер радикала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво