Коначни резултати: Вучићева листа освојила 44,99 одсто

Градска изборна комисија (ГИК) саопштила је вечерас коначне резултате избора за Скупштину Града Београда, по којима је листа око напредњака освојила 44,99 одсто гласова. Цензус прелазе и листе Драгана Ђиласа (18,93 одсто), Александра Шапића (9,01) као и СПС-ЈС (6,13).

Највише гласова на јучерашњим изборима у Београду освојила је листа око СНС-а "Александар Вучић – Зато што волимо Београд", за коју је гласало 44,99 одсто изашлих бирача, показали су резултати Градске изборне комисије (ГИК).

Цензус су прешле и листе "Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују" са освојених 18,93 одсто, "Александар Шапић – Градоначелник" са 9,01 одсто као и листа "Ивица Дачић – СПС – Драган Марковић Палма – ЈС" са 6,13 одсто освојених гласова.

Изборна листа "Александар Вучић – Зато што волимо Београд" освојила је 64 мандата за одборнике у Скупштини Београда.

Изборна листа "Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују" освојила је 26 мандата, листи "Александар Шапић – Градоначелник" иде 12 мандата; листа СПС-ЈС освојила је осам мандата за одборнике Скупштине Града.

Ниједна од осталих изборних листа које су имале своје кандидате није прешла изборни цензус.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић каже да је стигао одређени број приговора које ће ГИК разматрати и додаје да је "сигуран да приговори неће утицати на резултате избора". 

Комисија је утврдила да је примила изборни материјал од свих 1.185 бирачких одбора.

Укупан број гласачких листића који се налазио у гласачким кутијама износи 814.130, од чега је 12.969 неважећих, саопштио је Беоинфо.

На изборима у Београду право гласа имао је 1.606.931 бирач на 1.185 бирачких места. За 110 одборничких места у београдском парламенту, бориле су се 24 изборне листе.

Према подацима Ипсоса, укупна излазност је била 51,3 одсто уписаних бирача.

Нови градоначелник и чланови градског већа према закону морају бити изабрани најкасније у року од месец дана од дана конституисања градског парламента.

Конститутивну седницу сазива председник Скупштине из претходног сазива у року од 15 дана од дана објављивања резултата избора, а крајњи рок за њено одржавање је два месеца од објављивања коначних резултата. 

Градоначелник Београда бира се из редова одборника на период од четири године и то тајним гласањем већином гласова од укупног броја одборника, а кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине Града.

Коначни резултати свих листа на београдским изборима (Извор: ГИК)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво