Oсуда дискриминације новинара

Министарство културе и информисања осудило је дискриминацију представника медија на конференцији за новинаре коју је након београдских избора организовала изборна листа "Драган Ђилас - Београд одлучује, људи побеђују".

Једном броју новинара није омогућено да присуствују конференцији, упркос чињеници да је законом забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству.

"Сматрамо да је у демократском друштву неприхватљиво на такав начин ускратити грађанима могућност да се информишу о догађајима и збивањима за које је у протеклом периоду постојао велики интерес", истиче се у саопштењу.

У том смислу Министарство културе и информисања позива све актере на политичкој сцени да свим медијима и новинарима омогуће основно право на рад и праћење јавних скупова.

СИНОС осудио дискриминацију

Раније данас и Синдикат новинара Србије (СИНОС) протестовао је због ускраћивања могућности новинарским екипама дневних листова "Вечерње новости", "Ало", "Српски телеграф" и "Информер", као и телевизија Пинк, Хепи и Студио Б, да извештавају са синоћне конференције. 

СИНОС захтева да се свим медијима и новинарима омогући основно право на рад и праћење јавних скупова.

"СИНОС разуме да је мотив за одлуку о забрани извештавања свакодневна злоупотреба штампаних и електронских медија, неистинито, пристрасно и увредљиво извештавање, али сматра да решење није у забрани присуства новинара скуповима, већ у јавној осуди и санкционисању (распуштању) Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) зато што не ради свој посао и проглашава се ненадлежним за свакодневно емитовање садржаја који су супротни јавном моралу и професионалном новинарству", истиче се у саопштењу.

СИНОС подсећа да члан четири Закона о јавном информисању и медијима забрањује непосредну и посредну дискриминацију уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству.

Право на слободан рад гарантовано је и чланом 60 Устава, истиче се у саопштењу.

СИНОС, такође, сматра да је неопходно формирати регулаторно тело и за штампане медије које ће имати могућност да санкционише таблоиде као што су Српски телеграф, Ало, Курир и Информер који су, према званичном извештају, у 2017. години више од 4.000 пута прекршили Кодекс новинара или одредбе Закона о јавном информисању и медијима.

"У европским земљама са развијеном саморегулативом, њима би био забрањен рад, а у Србији добијају друштвени новац за 'одбрану' јавног интереса", додаје се у саопштењу СИНОС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво