РИК: Поништено гласање на још шест бирачких места

Републичка изборна комисија разматрала је пристигле приговоре на изборни процес и на данашњој седници одлучила да гласање буде поништено на још шест бирачких места – у Краљеву, Панчеву, Вршцу, Врбасу, Тополи и београдској општини Звездара. Коначне привремене резултате председничких избора РИК ће објавити сутра, речено је на седници тог тела уз напомену да понављање избора на појединим бирачким местима неће много утицати на коначне резултате.

РИК је на данашњој седници, која је почела у 11 часова, одлучио да се гласање поништи и на по једном бирачком месту у Краљеву, Панчеву, Вршцу, Врбасу, Тополи и београдској општини Звездара.

Избори ће на тим бирачким местима бити поновљени такође 11. априла.

На бирачким местима у Краљеву, Панчеву и Вршцу избори су поништени јер је било више гласачких листића у кутијама од броја бирача који су изашли на изборе.

У Врбасу на бирачком месту број 5 избори су поништени јер је један гласач убацио у кутију два листића, што је евидентирано и у записнику са тог бирачког места.

Избори на бирачком месту 18 у општини Топола поништени су јер је дописан најмање један бирач у бирачки списак.

Иначе, на јучерашњој седници РИК-а одлучено је да се избори пониште на по једном бирачком месту у Зрењанину и Бачкој Паланци. 

РИК је на данашњој седници разматрио приговоре на спровођење избора и утврђивање резултата гласања, којих је до сада стигло укупно 49, од чега је јуче одлучено о пет приговора. 

Комисија је на данашњој седници одлучивала о преосталих 44 приговора, од којих је шест прихватила.

Међу одбијеним је и приговор једног бирача из Крагујевца који није имао валидне идентификационе документе, а хтео је да гласа са легитимацијом за јавни превоз.

Одбијен је приговор и једног гласача у Новом Саду коме бирачки одбор није дозволио да гласа јер је утврђено да је то већ учинио будући да је у изводу стајао потпис поред његовог имена.

Тај бирач тврди да потпис није његов него фалисфикован и предлаже да се одреди графолошко вештачење.

Наводи и да на његовом прсту није било трагова спреја који се прска сваком бирачу који приступи гласању.

РИК је тај приговор одбила као неоснован, уз образложење да Комисија није овлашћена да обавља предложену графолошку анализу потписа у изводу из бирачког списка.

Комисија је оценила да у конкретном случају постоје одређени елементи кривичног дела повреда права гласања из члана 155 Кривичног законика, али је констатовала да се постојање самог кривичног дела у том конкретном случају не може утврђивати у поступку пред РИК-ом. 

РИК обрадио 97,42 одсто бирачких места 

Иначе, Републичка изборна комисија је до сада обрадила 97,42 одсто бирачких места.

Према тим подацима, кандидат владајуће коалиције Александар Вучић освојио је 1.953.481 глас (55,02 одсто) изашлих бирача. На другом месту је Саша Јанковић са 580.914 гласова (16,36 одсто), следе Лука Максимовић, познатији као Љубиша Прелетачевић Бели, са 334.859 (9,43 одсто) и Вук Јеремић са 200.984 (5,66 одсто) гласа.

По броју освојених гласова следи кандидат Српске радикалне странке Војислав Шешељ са 159.912 (4,50 одсто) добијених гласова.

Кандидат покрета Двери Бошко Обрадовић освојио је 81.448 (2,29 одсто) гласова, кандидат покрета Доста је било Саша Радуловић освојио је 50.277 (1,42 одсто) гласова, Милан Стаматовић 41.591 (1,17) гласова, Ненад Чанак 40.035 (1,13), Александар Поповић 37.113 (1,05) и Мирослав Паровић, који је освојио 11.276 (0,32 одсто) гласова.

Према обрађеним подацима, на изборима у недељу, 2. априла, гласало је 54,56 одсто бирача или 3.552.005 грађана уписаних у бирачки списак.

Невежећих листића било је 1,66 одсто, односно 58.879.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да је остало још да се обради 217 бирачких места, односно 2,58 одсто, напомињући да тај проценат не може да утиче на изборни резултет, као ни одлуке о приговорима и евентуално понављање избора на неким бирачким местима.

Навео је и да је у РИК пристигло 49 приговора и да је рок за доношење приговора истекао.

Димитријевић је казао да је током ноћи стигао материјал из иностранства као и из Завода за извршење кривичних санкција.

На конференцији за медије је подсетио да је посматрачка мисија Парламентарне скупштине Савета Европе саопштила да је на сам дан избора гласање протекло мирно и да су грађани могли слободно да одлучују.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво