Када ће Вучић преузети функцију и ко ће бити нови премијер?

Лидер СНС-а Александар Вучић, који је победио на председничким изборима, и наредна два месеца обављаће дужност премијера, а дужност шефа државе преузеће, по свој прилици, после 31. маја.

Такав "календар" најавио је синоћ сам Александар Вучић, у ноћи изборног тријумфа, најављујући избор новог председника Владе за два месеца, или неки дан више, као и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је, такође после завршетка избора, подсетила да мандат актуелном председнику Србије Томиславу Николићу траје до 31. маја.

Након тога, рекла је Гојковићева, уследиће консултације изабраног председника са партијама, као и избор мандатара Владе.

Формално, ниједан пропис не регулише рок у којем је новоизабрани председник у обавези да положи заклетву, чиме и званично почиње његов петогодишњи мандат.

Законом о председнику Републике прописано је да мандат председника, који траје пет година, почиње да тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином, а престаје истеком времена на које је изабран, оставком или разрешењем.

Тешко је, притом, замислити сценарио према којем ће мандат Томиславу Николићу престати оставком или разрешењем.

Према очекиваном сценарију, Вучић би заклетву пред народним посланицима могао да положи одмах после 31. маја, када истиче мандат Николићу.

Приликом ступања на дужност, председник Републике пред Народном скупштином полаже заклетву која гласи:

"Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен састави део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу свесно и одговорно испуњавати све своје дужности."

Ко ће бити нови премијер?

Потом следи процес избора новог председника Владе.

Према Закону о Влади, кандидата за премијера Народној скупштини предлаже председник Републике, кандидат затим у Скупштини износи програм Владе и предлаже њен састав.

Народна скупштина иствремено гласа о програму Владе и избору председника и чланова Владе.

С обзиром на изборну победу и јачину владајућих странака у парламенту, очекује се да Влада под руководством новог премијера буде релативно брзо изабрана, што је и најавио новоизабрани председник Вучић.

Актуелни премијер може да буде на челу Владе све до формалног ступања на функцију председника, односно до полагања заклетве пред Народном скупштином.

Професор Правног факултета у Београду Влада Петров наводи да, с обзиром на то, у актуелној ситуацији то значи да Вучић пре полагања заклетве треба да поднесе оставку на функцију премијера.

Петров за Танјуг каже да Александар Вучић оставку подноси председнику Народне скупштине, који на првој наредној седници констатује оставку.

На дан када Народна скупштина констатује оставку премијера, престаје и мандат Владе и почиње да тече рок од највише 30 дана за избор новог мандатара.

Према нашем Уставу, председник Републике је дужан да покрене поступак избора нове владе, а ако се у року од 30 дана не формира Влада, односно не изабере нови премијер, председник Републике је, сходно Уставу, дужан да распусти Скупштину, наводи Петров.

Николић председник до 31. маја

У конкретној ситуацији, а с обзиром на то да су ово били редовни председнички избори, Петров сматра да председник Републике Томислав Николић нема разлога да себи скрати мандат и подносе оставку пре истека пуног мандата, односно пре 31. маја.

У сваком случају, када Вучић ступи на дужност председника Републике, један од првих његових задатака биће да предложи Скупштини мандатара за састав нове владе, а Скупштина би имала рок од највише 30 дана да изабере нову владу, од дана подношења оставке премијера.

Професор ФПН-а Славиша Орловић синоћ је, гостујући на јавном сервису, "предвидео" исти сценарио и указао да ће ова влада функционисати до момента подношења оставке премијера, а затим ће бити у техничком мандату – до избора нове.

Орловић је још приметио да ће Вучић сада, након победе у првом кругу, имати маневарски простор да одговори на то ко ће бити мандатар Владе, али сматра да ће резултат његове победе несумњиво бити и "свођење рачуна" актуелне владе, па и странке. 

"Александар Вучић је сада добио сатисфакцију за политику коју је водио, а поверење је добио као личност", оценио је професор ФПН-а и навео да је уверен да ће Вучић стога сопственим ауторитетом утицати и на рад Владе и на потезе странке.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво