"Излазност младих на биралишта већа него икада раније"

На овим изборима није било одступања резултата предизборних истраживања од резултата на сам дан избора, рекао је за РТС директор агенције "Ипсос стратеџик маркетинг" Срђан Богосављевић.

Према речима Богосављевића, процене које је дао "Ипсос стратеџик маркетинг" нису садржале процене узорка када је реч о гласању на Косову, гласове дијаспоре и људи који су гласали у затворима. Ти резултати неће битније утицати на резултат, али ће утицати за пола до једног процента.

"Једино је меродаван резултат који саопштава РИК. Наша истраживања и узорак су ту само да помогну у процени. Крајњи резултат се неће битније мењати, јер ниједан од кандидата није био ни близу првопласираном Александру Вучићу", рекао је Богосављевић.

Директор "Ипсос стратеџик маркетинга" каже да резулати нису изненађујући, имајући у виду огромну популарност коју Вучић има још од 2012-2013. године.

"Та популарност се није мењала и број људи који мисли добро о њему је углавном исти. Постоје и они који су незадовољнио и то је показала донекле већа излазност у појединим местима као што је рецимо Београд", рекао је Богосављевић.

Излазност је обично мања на председничким изборима. Ове године је забележена нешто већа излазност у Београду.

"Добар ефекат је излазност већег бројег младих, јер они иначе не партиципирају довољно у политичком животу", каже доректор Богосављевић.

Додаје да није било неизвесности ни када је реч о победи Вучића у првом кругу јер са друге стране није било озбиљног кандидата за други круг јер је, како каже, био превелик број кандидата.

"Интересантан је брз раст Луке Максимовића алијас Бели Прелетачевић и то је нешто што не можете да прогнозирате. Али у свету је то тренд, тај антисистемски бунт против политике и политичара генерално", каже Богосављевић.

Што се тиче осталих кандидата, једино што се током кампање мењало то је пад Вука Јеремића са почетном проценом подршке од 15 до 16 одсто. Тај пад је, како каже Богосављевић, уследио када је Ивица Дачић саопштио да ће СПС подртжати Вучића и када су се у кампању укључили други кандидати који су Јеремићу одузимали више гласача него Александру Вучићу.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво