Ухапшен координатор радног тела РИК-а у Лазаревцу

Координатор радног тела РИК-а и начелник Општинске управе Лазаревац Михаило Гајић ухапшен је због насилничког понашања и уништавања изборног материјала, речено је на седници РИК-а. Поједини чланови РИК-а изнели су низ паушалних оцена и непроверених информација о дешавањима у Лазаревцу, изјавио је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

На дневном реду данашње седнице је доношење измена одлуке о образовању радног тела РИК-а у општини Лазаревац, а председник РИК-а је рекао да је Комисија добила званично обавештење од Михаила Гајића, који предлаже да буде разрешен и да се његов заменик Драгиша Живић именује за новог координатора радног тела.

Један од координатора РИК-а за Београд Дарија Шајин рекла је да је Гајић ухапшен пре два дана, да га је полиција два пута то вече приводила, јер се, каже, насилно поношао и уништио два гласачка листића.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић, говорећи о том инциденту, рекао је да је телефоном обавештен да је приликом предаје изборног материјала Гајић ухапшен, да су узете изјаве присутних, те да је о томе обавештено тужилаштво.

"Добићемо записнике о томе шта се десило са бирачким материјалом", рекао је Димитријевић и навео да су случај хапшења преузели тужилаштво и МУП, те да се претпоставља да ће државни органи поднети кривичну пријаву против њега.

Представници опозиције у РИК-у тражили су да се дневни ред данашње седнице допуни и одлучивањем о томе да РИК поднесе кривичну пријаву против Гајића, али тај предлог није усвојен.

Заменица председника РИК-а Жељка Радета из СРС-а рекла је да је затечена, јер је тек на седници чула за тај инцидент у Лазаревцу, те упитала зашто јој није раније јављено будући да је и она један од координатора РИК-а за Београд.

На седници се чуло и да је, такође у Лазаревцу, председник једног бирачког одбора извршио самоубиство, а у његовој кући се налази изборни материјал.

Никакви други детаљи нису саопштени.

Димитријевић: Непроверене информације о дешавању у Лазаревцу 

Поједини чланови РИК-а данас су изнели низ паушалних оцена и непроверених информација о дешавањима у Лазаревцу, изјавио је председник РИК-а Владимир Димитријевић, који је негирао наводе о самоубиству председника једног бирачког одбора у Лазеревцу.

На седници РИК-а, Димитријевић је рекао да се заправо догодила породична трагедија у којој је самоубиство извршио отац једног члана радног тела РИК-а у Лазаревцу.

"Није спорно шта су пренели медији, они су пренели оно што су поједини чланови РИК-а причали на седници", каже Димитријевић, који је позвао чланове Комисије да не износе непроверене информације и да ствари не политизују и злоупотребљавају.

Поводом хапшења координатора радног тела РИК-а и начелника Општинске управе у Лазаревцу Михаила Гајића, Димитријевић је поновио да је о томе обавештен телефоном, као и да МУП и Тужилаштво раде свој посао.

Каже да је наложио да се направи записник о томе да ли је и шта је уништено од бирачког материјала.

Један од координатора РИК-а за Београд Дарија Шајин, која је раније изнела информацију о самоубиству председника једног бирачког одбора у Лазаревцу, каже да није имала намеру да било шта политизује, поготово не изборни процес, те да је само хтела да информише чланове РИК-а о инфомацији коју је добила.

Поједини чланови РИК-а тражили су да Шајинова каже од кога је ту информацију добила.

Током расправе, чланови РИК-а из опозиције су негодовали што заправо нису добили званичне информације о томе шта се заправо десило у Лазаревцу.

Шајинова је раније рекла да је Гајић ухапшен пре два дана, да га је полиција два пута то вече приводила, јер се, каžже, насилно понашšао и унишšтио два гласачка листића.

После петочасовне седнице, на којој је, између осталог, утврђен коначан број бирача на изборима за председника Србије 2. априла, РИК је усвојио одлуку да се са места координатора Радне групе РИК-а у Лазаревцу разреши Михаило Гајић, и уместо њега на то место именовала је његовог заменика Драгишу Живића.

РИК је, иначе, на седници као неосноване одбила приговоре Мирославе Миленовић на поступак образовања радних тела РИК-а за управне округе на КиМ, као и на одлуке о образовању радних тела РИК-а у општинама Инђија и Рековац. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво