Блокирани путеви ка Лепосавићу, каменицама на аутобус са Србима (ВИДЕО)

Више од 60 аутобуса са присталицама СНС-а, које су се упутиле у Лепосавић на митинг подршке кандидату за председника Србије Александру Вучићу, заустављено је јутрос на више места јужно од Ибра. У месту Лабљане каменован конвој аутобуса са Србима из Косовског Поморавља, јавља извештач РТС-а. Из Грачанице враћено 18 аутобуса, а пет из Клине и околних села. Приметили смо настојања да би Александар Вулин, ако би покушао да дође на митинг, могао бити приведен, каже Марко Ђурић.

Припадници покрета "Самоопредељење" каменовали су у месту Лабљане на путу Гњилане–Приштина конвој аутобуса са Србима из Косовског Поморавља, после чега је враћено тридесетак аутобуса.

По неколико десетина Албанаца блокирало је путеве код Велике Хоче, код Рудника код Србице, Штрпца, Гораждевца, на изласку из Приштине, јавља извештач РТС-а.

Кажу да се на тај начин супротстављају доласку српске делегације на Косово, а истакли су и пароле против Александра Вучића.

Посланик Српске листе у косовској скупштини Бојан Митић рекао је да су припадници косовске полиције код Вучитрна и Милошева заустављали возила.

Из Грачанице је враћено 18 аутобуса, а пет из Клине и околних села.

На излазу из Косовске Митровице око 10 аутобуса успело је да се пробије ка Лепосавићу, пошто су се Албанци повукли са путева.

Кроз места која су била блокирана сада може да се прође, али је и полиција неко време заустављала аутобусе и аутомобиле, не дозвољавајући Србима да наставе пут ка Лепосавићу, под изговором да им је угрожена безбедност, јавља извештач РТС-а.

Потпредседник СНС-а и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су блокаде у јужној покрајини синхронизована и организована акција, која представља напад на слободу кретања Срба.

"На њихову слободу кретања али и на њихово право да бирају, због тога што се очигледно поједине политичке поглавице у Приштини плаше избора снажног председника Србије. Са друге стране, видимо да институције у покрајини нису функционалне, на тим барикадама нисмо видели ниједног полицајца који би омогућио грађанима да прођу", рекао је Ђурић.

Додао је да су се могла приметити и настојања да министар Александар Вулин, уколико се појави на данашњем скупу, буде задржан или приведен.

Члан Извршног одбора СНС-а Бранимир Стојановић рекао је да су се демонстранти појавили одједанпут, да полиције није било у близини.

"Полиције није било да се појави и реагује. Када се појавила, оно што је још горе, њихов одговор је био да не могу да им обезбеде безбедност и да морају да се повуку", рекао је Стојановић.

Александар Вучић је бирачима у покрајини поручио да жали због непријатности којој су грађани били изложени, али и да му је драго што је свет видео какав му је дочек припреман.

У међувремену, портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич поручила је да ЕУ захтева од власти на Косову да свима који то желе омогуће присуство на данашњим митинзима на северу Косова.

Огласио се и косовски председник Хашим Тачи, који је поручио да су блокаде путева неприхватљиве.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво