Чанак: Не желим да се додворавам бирачима

Председнички кандидат ЛСВ Ненад Чанак изјавио је да је вероватно тачно да одбија бираче својом тврдњом да је Косово независно, али да га не интересује да им се додворава.

Представљајући се као председнички кандидат на РТС-у, Ненад Чанак је истакао да његова основна мисија у целом изборном циклусу служи томе да људе моли да мисле и да престану да се понашају као неко ко не сме да изговори неке ружне речи.

"Очигледно је да је Косово независно не зато што ја то желим него што га је Слободан Милошевић, против кога сам се борио и држао главу у торби, прво изгубио политички па га докрајчио ратом који је изгубио", рекао је Чанак.

Указао је и на то да он неће бити председник зато што би постављао питања - "када ће црква почети да плаћа порез или како је то могуће да се иза навијачких шалова крију нарко-дилери, убице, криминалци свих врста и нико не сме да примети да је то тако".

"Ствар је у томе да нећу бити председник зато што бих поставио та питања, али у овој земљи они који одлучују о томе ко ће бити председник или који имају читав инжињеринг производње председника, њима не треба неко ко поставља питања. Ја постављам питања", рекао је Чанак додајући да се кандидовао да би та питања поставио.

Навео је да председник Србије не служи за украс, већ да је ту да отвара врата, а да је влада ту да ради конкретне ствари.

"Председник Србије, данас, нема оперативну, извршну власт, али има невероватно велики легитимитет обзиром да њега треба да изаберу грађани директно", рекао је Чанак.

Наводећи да је то једина државна функција која се бира директно, рекао је да у том светлу председник има обавезу да инспирише и иницира поједине пројекте као што је пројекат о децентрализацији и промени Устава.

Према његовим речима, председник мора да иницира пројекте сарадње на политичком, државном нивоу са свим земљама у окружењу.

"Србија би, када се мало окренете око себе, могла да има много боље односе са окружењем и из тих много бољих односа да извуче велике материјалне користи", рекао је Чанак.

Истакао је и да од председника зависи да ли ће вас гледати као озбиљну државу или не, као и да, "нажалост, у последње време нисмо баш имали убедљивог председника".

"Председник мора да даје стратешке смернице јер то је бављење политком", рекао је Чанак додајући да председник има обавезу да се бави вредностима у земљи.

На питање да ли ће бити другог круга председничких избора, Чанак је одговорио да "у овој земљи више у мало шта верује".

"Чињеница је да на то питање не могу да вам одговорим зато што се ситуација мења из сата у сат. Из сата у сат имате промене у бирачком телу", закључио је Чанак.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара