На изборима као код куће, гласање у трпезарији

За недељу дана, грађани ће на биралишта. Осим, на уобичајеним местима, попут месних заједница, општина, школа, гласаће се и у кафанама, локалима, у комшијским кућама.

У Дражиновићима надомак Пожеге, мештани ће 2. априла не само на гласање, већ и у госте код Радета Вучићевића. Међу нешто више од 200 гласача - рођаци, пријатељи, комшије. Његова кућа је већ деценију бирачко место. Да изнајми собу за изборни дан, држава му плаћа 5.000 динара.

"Ја мислим да се тог дана послужи више кафе, да не кажем сокова и нечег још. То је заиста непримерено мало, кога ти можеш да вратиш да се не послужи, да не поразговара", каже Раде Вучевић.

Радетов 93-годишњи отац је, каже, редован гласач. Откада је биралиште у његовој кући, његов је и први гласачки листић. И не занима га рачуница.

"Волим друштво, волим да ми неко дође", прича Милован Вучевић.

Ко дође, личну карту покаже да испуни формалност. Због тога што се сви знају, нико, каже Раде, и не покушава да прекрши изборна правила.

"Чак и ако би неко покушао, овде су они под посебном присмотром, тако да никада није било неправилности", каже Раде.

У Суботици на изборни дан, осим гостију, ова кафана дочекиваће и бираче. Конобари ће, уобичајено, служити пиће. Бирачки одбор, у сали поред, гласачке листиће.

"Има засебан улаз где ће се улазити и излазити, људи гласају, немају везе са рестораном", каже Зоран Николић, власник кафане у Суботици.

За недељу дана, брига кафеџије Зорана Николића неће бити само муштерије.

"Као домаћин кафане ја морам да им понудим кафу, чај, сок. Алкохол није дозвољен тог дана, ни људима који раде за спискове, а гостима у кафани је сасвим друго", каже  Николић.

Ако у кафани поред бирачког места атмосфера и буде веселија, то не би смело да се пренесе на бирачки одбор.

"Чак и када говоримо о утврђивању гласова правила су иста за све, бирачки одбори раде, њихова је одговорност како ће обавити посао, како у смислу транспорта и сакупљања бирачког материјала, апсолутно су правила важна", каже  Павле Димитријевић из "Црте".

Правила за биралишта у приватној својини прописује РИК. У њима се гласа само ако у близини нема ниједног места у јавној својини. Бирачко место не може да буде верски или објекат чији је власник политичка странка, председнички кандидат или чланови нејгове породице. Куће, локали, кафане, гараже су, на дан када се у њима гласа, јавна места. Таквих ће, од укупно 8.253 биралишта, 2. априла бити око 500. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво