Савет РЕМ-а: Јеремићеви спотови крше Закон о оглашавању

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) утврдио је да су спотови председничког кандидата Вука Јеремића у супротности са законом о оглашавању и да се не могу емитовати без пристанка лица на које се спот односи.

Савет РЕМ је на данашњој седници, а на основу захтева Јавне медијске установе Радио-телевизија Србије, Националне телевизије Хепи, Прве и Н1 за достављање мишљења о предизборном споту председничког кандидата Вука Јеремића, достављеном под називом "Пријатељи" тим медијским кућама за објављивање, утврдио да је у делу тог спота повређен Закона о оглашавању.

У складу са Законам о оглашавању, огласна порука која садржи лично добро на основу кога се може утврдити или препознати идентитет лица, може се објавити у програму пружаоца медијске услуге једино уз претходни пристанак лица на које се лично добро односи, наводи РЕМ у саопштењу.

У конкретном случају, додаје се у саопштењу, огласна порука садржи фотографски и видео запис лика Александра Вучића и може се објавити једино уз његов претходни пристанак.

Савет РЕМ је разматрао и захтев ЈМУ РТС за мишљење о садржају политичких огласних порука председничког кандидата Вука Јеремића, достављених под називом "Истина а не лажи", "Достојанство а не понижење", "Искреност а не глума", "Решења а не лажна обећања" и "Слобода а не страх", и утврдио да су огласне поруке у супротности са Законом о оглашавању.

Савет је упозорио пружаоца медијских услуга да је објављивање оваквих или сличних огласних порука, без прибављања претходног пристанка лица на које се лично добро односи, у супротности са Законом о оглашавању и представља основ за покретање поступка изрицања мера предвиђених Законом о електронским медијима.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво