ДСС: Одлука РИК-а незаконита, потврђена оправданост сумње у регуларност

Демократска странка Србије оценила је да је Републичка изборна комисија усвојила незаконито Упутство за спровођење избора на Косову и Метохији и да је тиме унапред потврђена оправданост сумње у регуларност изборног процеса у покрајини.

"Брутално игноришући одлуке Уставног суда, РИК је донео незаконито Упутство за спровођење гласања на изборима за председника републике, гласовима чланова-представника кандидата Александра Вучића, Ненада Чанка и Мирослава Паровића... Председнички кандидати неће моћи да врше контролу на бирачким местима, нити да контролишу транспорт изборног материјала са свих бирачких места до Врања и Рашке, где ће се гласови бројати и утврђивати изборни резултат", наводи се у саопштењу ДСС-а.

Та странка је додала да је РИК усвојио такву одлуку и поред тога што је Уставни суд Србије закључио незаконитости приликом спровођења избора на територији Косова и 2014. и 2016. године.

"ДСС подсећа да је чланом 166. Устава Србије утврђено да су 'одлуке Уставног суда коначне, извршне и општеобавезујуће', а чланом 171. да је 'свако дужан да поштује и извршава одлуку Уставног суда'. Свесно доношење незаконитих аката од стране РИК-а, републичког органа, указује да се Србија вољом власти исписује из круга земаља које се могу назвати правном државом", наводи се у саопштењу ДСС-a.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво