Повереник: Заштитити личне податке у изборној кампањи

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да свакодневно, у границама овлашћења и расположивих ресурса, предузима мере ради заштите података о личности током изборне кампање.

Повереник Родољуб Шабић је то саопштио јер му се, како наводи, последњих дана обраћају грађани који у поступцима представника политичких странака у кампањи виде кршење грађанских слобода и повреду приватности.

Грађани су, додаје се, посебно забринути у погледу могућности да страначки активисти у кампањи "од врата до врата" и кроз електронску комуникацију злоупотребљавају различите личне податке, који се обрађују или базама података у поседу органа власти у законом утврђене сврхе или у базама података оператора телефоније или интернета које би такође морали бити заштићене.

Повереник подсећа да је више пута, и за претходне изборе, упозоравао и надлежне и јавност да различите активности политичких странака поједини грађани доживљавају као узнемиравање и угрожавање приватности.

Он, међутим, додаје да Повереник нема никакве правне ни фактичке могућности да било кога спречи у нежељеној посети становима грађана и подсећа да грађани немају обавезу да страначке активисте примају и одговарају на њихова питања, већ то зависи искључиво од њихове воље.

Кад је реч о сумњи да страначки активисти користе званичне бирачке спискове или друге личне податке који не би смели да им буду доступни, Повереник понавља да је недозвољено давање, саопштавање или употреба у сврху за коју нису намењени, оних података о личности који се прикупљају, обрађују или користе на основу закона кривично дело.

За најтежи облик тог кривичног дела, када га изврши службено лице, запрећена је, како се наводи, казна затвора до три године.

У саопштењу се указује и да Повереник није надлежан и нема могућност да спроводи криминалистичке истраге, већ је откривање и гоњење починилаца кривичних дела посао других државних органа, који, како се наводи, и у случају такве сумње не предузимају очекиване активности.

"Једини легитиман интерес је да се обезбеде сви услови за поштену изборну утакмицу што не искључује већ подразумева поштовање свих права грађана укључујући и право на заштиту података о личности. То неминовно захтева да се сви државни органи чији је задатак да та права штите, одговорно односе према овлашћењима и обавезама које с тим у вези имају", закључио је Повереник у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво