Још без одлуке да ли ће се гласати на КиМ

Ни десет дана до председничких избора у Србији, нема одлуке да ли ће гласање бити организовано и на Косову и Метохији. Републичка изборна комисија је одлучила да се избори на Косову и Метохији организују на 90 бирачких места. Одлука о бирачким местима на Косову и Метохији важиће све док безбедносна процена дозволи да избори буду одржани.

Нема разлога да избори за председник Србије не буду одржани на Косову и Метохији, као што је чињено и ранијих година.

За разлику од других крајева централне Србије, на КиМ у организацији избора учествује мисија ОЕБС-а која је у ранијим случајевима била сервис за потребе Републичке изборне комисије.

ОЕБС је ранијих година преузимао листиће, допремао их до биралишта и након гласања листиће враћао РИК-у.

У ОЕБС-у су дописнику РТС-а рекли да су технички спремни за изборе, али да још нема одлуке. Настављају се консултације и кажу да се надају брзом и позитивном исходу.

Срби очекују да ће им бити омогућено да гласају, а то право су имали од увођења међународног протектората 1999, али и након одлуке да се једнострано прогласи независност.

Скоро 20 година Срби нису остајали без права да гласају и на изборима у централној Србији.

Албанске опозиционе партије и цивилно друштво се противе српским изборима на КиМ. Потпредседник косовске владе Разим Кељменди каже да изборе за председника Србије треба одржати само у централној Србији, али је он у том ставу усамљен.

У косовској влади кажу да Срби имају право да гласају на изборима у држави чији пасош поседују. Да којим случајем не поседују пасош, у Приштини кажу да би Срби могли да учествују на изборима само слањем гласова поштом.

Обично се школски објекти користе као место за изјашњавање бирача.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво