Чанак: Руси, вратите нам НИС и идите кући

Председнички кандидат Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оценио је да енергетски споразум са Русијом треба раскинути и позвао ту земљу да Србији врати НИС и да "иде кући".

"Из разних политикантских разлога, Русији су поклоњена наша рудна богатства, нафта и природни гас, заједно са читавом нафтном индустријом. Године су прошле, а обећања нису испуњена. Косово је независно, 'Јужног тока' нема, вратите нам НИС и идите кући", навео је Чанак у писаној изјави.

Чанак је оценио да енергетски споразум две земље треба раскинути, а да, док се то не деси, треба повећати износ рудне ренте, да не би била најнижа у Европи.

"Недопустиво је да рудна рента, накнада коју компаније плаћају за експлоатацију нафте и гаса, у Србији по закону износи седам одсто, а да тај закон не важи за НИС. Та компанија с већинским руским власништвом и даље плаћа три одсто, а разлика се избија директно из новчаника Војводине и њених локалних самоуправа, које трпе штете од те експлоатације, а притом немају новца да реше питање водоснабдевања или канализације", додао је Чанак.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво