Проглашена кандидатура Вука Јеремића за председника

Републичка изборна комисија прогласила је Вука Јеремића за кандидата за председника Србије.

Јеремићеву кандидатуру предложила је група грађaна "Морамо боље", која је прикупила 14.360 правно ваљаних оверених изјава бирача.

РИК је данас прихватио да у проширени састав тог тела уђе представница предлагача Вука Јеремића и то као чланица проширеног састава Весна Ћирић, а као њена заменица Ива Ђинђић Ћосић.

Председнички избори биће одржани 2. априла.

Портпарол тима Вука Јеремића, Никола Јовановић изјавио је данас да се Јеремићева изборна кампања финасира из домаћих извора у којима нема тајкуна и да нема везе са Центром за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), који је предмет истраге пореске полиције.

"Ми смо за изборну кампању према закону отворили посебан рачун и финансирамо се искљчиво из домаћих извора, међу којим нема тајкуна. Али цела прича о финансирању кампање, о финасирању ЦИРСД-а служи да прикрије постављање кључног питања - злоупотреба медијских, финансијских ресурса од стране режима у њихове страначке сврхе и изборне кампање", рекао је Јовановић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је додао да "Александар Вучић, као премијер, злоупотребљава државне ресурсе у својој кампањи", наводећи да "користи државне органе за прогон политичких неистомишљеника и председничког кандидата Вука Јеремића".

Јовановић је казао да се "брутална злоупотреба државних органа против политичких неистомишљеника" огледа у томе што је пореска полиција целе прошле године испитивала прво финансије Вука Јеремића, па онда ЦИРСД-а.

"Вук Јеремић се вратио у Београд. Ту је регистровао себе као консултанта и ту смо заједнички са групом еминентних бивших и актуелних министара, премијера из целог света, основали ЦИРСД. Као консултант и као центар регистровали смо се у Београду... Сав порез смо плаћали и плаћамо Србији", рекао је Јовановић.

"Није нађен основ за поступак против Јеремића" 

Портпарол Јеремићевог тима показао је документ Првог основног јавног тужилаштва у Београду који како је рекао, потврђује да тужилаштво после годину дана истраге Јеремићевих финансија "није нашло никакав основ за било какво вођење поступка".

Јовановић је казао да прича ту није могла да буде завршена, зато што је политички притисак морао да се настави.

"Народни посланик Маријан Ристичевић је најавио нову серију злоупотребе пореске полиције и у Народној скупштину у децембру прошле године најавио слање пореске полиције - овај пут у ЦИРСД", рекао је Јовановић и додао да је две недеље после те најаве без писаног налога дошла у ЦИРСД где им је сва документација стављена на располагање, као и сви уговори и потврде о плаћеном порезу.

После тога, како је навео, дошло је до цурења података из Пореске управе што се видело из објаве посланика Ристичевића на свом Твитер налогу, у којој је изнео податке о финансирању ЦИРСД-а.

"Ристичевић је на Твитеру објављивао податке из финанисрања ЦИРСД-а, које је добио, ми сматрамо кршењем службене тајне од стране пореске полиције", казао је он.

Адвокати поднели кривичну пријаву против НН лица 

Адвокат Владимир Тодорић рекао је да је адвокатски Тим ЦИРСД-а 6. марта подено кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду против НН лица из пореске управе, односно пореске полиције због одавања службене тајне за које је запрећена казна од један до осам година затвора.

Он је рекао да су на састанку са главном инспектором пореске полиције Србије Надом Новосел указали на цурење података из пореске управе, на шта им је одговорено да су потпуно сигурни да подаци нису процурели из њихових редова и да немају намеру да покрећу поступке унутрашње контроле.

"У Србији нема владавине права, а све је мање тужилаца који су спремни да бране част судске професије", оценио је Тодорић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво