Јанковић за РТС: Остаци времена пре 5. октобра данас поново владају

Кандидат за председника Србије Саша Јанковић рекао је за РТС да ће победити на априлским председничким изборима и најавио да ће обезбедити владавину права, независне институције, социјалну правду и поштовање људских права.

Саша Јанковић је у емисији Око на РТС-у рекао да он није имао проблема са прикупљањем потписа за кандидатуру, али да јесу грађани који су "три и по сата чекали у реду".

Коментаришући то што га поједини медији и неки кандидати за председника називају "досистичким кандидатом", Јанковић је рекао да је ДОС симбол за изневерена очекивања, много добре енергије која је кренула како треба, али није доживела своју завршницу.

"Због тога што те завршнице није било, ми и дан-данас водимо битке које смо тада водили", рекао је Јанковић.

Ипак, 5. октобар сматра позитивним даном, када је Србија ставила на страну ратни период.

"Имали смо много времена од тада да се суочимо са разлозима онога што је било пре 5. октобра, и са влашћу која је владала на начин на који је владала. Пошто то нисмо урадили досад, остаци времена пре петог окробра данас поново владају", рекао је Јанковић.

Осврнувши се на симболику 9. марта, када су 1991. године одржане велике демонстрације против власти Слободана Милошевића, Јанковић је рекао да је тада био на улици и то у "једној веома чудној ситуацији".

"Био сам тада и на ратишту. Имао сам ту прилику да неки викенд изађем. Сећам се потпуног шока. С једне стране људи на фронту губе животе, једна паралелна стварност, и онда сам за викенд дошао у Београд, стајао на улици и гледао једну сасвим другу стварност, другу Србију. Потпуно ми је невероватно да данас, толико година после, и даље су сећања толико јака, зато што наша стварност и даље није пуно одмакла од тог марта", рекао је Јанковић.

Напоменуо је да 12. марта неће учествовати у шетњама које се организују у част покојног премијера Зорана Ђинђића, зато што то ни досада није радио.

Јанковић је изразио уверење да ће победити на априлским председничким изборима.

Рекао је и да, у случају победе кандидата владајуће коалиције Александра Вучића, и "формално можемо да укинемо државу и уведемо династију" у којој се један човек пита о свему.

Према његовим речима, такав поредак је већ сада уведен, али би Вучићевом победом на председничким изборима то било и формално урађено.

Упитан о другом кругу председничких избора, Јанковић је одговорио да с једне стране види себе, а с друге Вучића и председничког кандидата Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

"С једне стране видим моју маленкост, а с друге стране Вучића и Шешеља" рекао је Јанковић, додавши да грађани треба да знају да ће се он као председник Србије спроводити стварну политику мира и стабилности а не "поспешивање сукоба".

Јанковић је оценио и да ће после победе на председничким изборима, упркос "нефер условима", и после Вучићевог пораза, у Србији доћи до озбиљних политичких промена.

"Ово је толико немогућа мисија и нефер борба да ћу победити... то, негде из стомака осећају и грађани", рекао је Јанковић.

Одбацио је наводе да је он председнички кандидат "круга двојке" - најстрожег центра Београда, а ту тврдњу је назвао "још једном од манипулација власти".

"Чешће идем у Пријепоље, Прибој и Лозницу него у 'круг двојке'... а то је још једна од манипулација власти која потцењује људе и која мисли да уценама и лажима може да им затвори и очи и уши", рекао је Јанковић.

Рекао је и да ће бити председник свих грађана, а не странака, и да они који буду гласали за њега неће имати више права од осталих.
Јанковић је истакао да инсистира на непартијском карактеру функције шефа државе, и да ће тако радити као председник Србије.

"Председник не може да каже: 'Ја имам странку и радићу како странка каже', ...већ мора да води државу у интересу свих грађана који морају да знају сва своја права", рекао је Јанковић.

Јанковић је нагласио и да председник Републике треба да изражава државно јединство и да мора да буде подједнако близак свим легитимним полтичким опцијама.

"Залагаћу се за државу у којој ће државни органи радити у складу са законима и Уставом.. ако је суд независан. Нико не може да ради у његово име, ако је заштитник грађана независан, нико не може да ради у његово име...", објаснио је Јанковић.

Нагласио је да је Србији потребан такав поредак у којем ће се закони подједнако односити на све, "и по дану и по ноћи, и у Београду и у Чачку".

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво