Јеремић: Кандидовао сам се да бисмо могли да живимо од свог рада

Будући председнички кандидат Вук Јеремић изјавио је данас, на првој предизборној конвенцији у Чачку, да се кандидује да би сви поново могли да живе пристојно од свог рада и обећао да ће запослити Србију и из пепела подићи индустријске гиганте.

"Бринемо шта ћемо сутра, док нас деца са прекором гледају и од нас одлазе, а сећамо се бољих дана кад смо били свој на своме с пуно наде и поноса. Кандидовао сам се да би сви могли поново да живимо пристојно од свог рада, да никога не вучемо за рукав и тражимо услугу", рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио је да ће на овим председничким изборима бити опредељена судбина Србије у наредним деценијама.

Рекао је да ће да "подигне из пепела индустријске гиганте" у Србији и да ће, ако буде председник, држава покренути велике јавне радове које би опоравиле инфраструктуру у локалним срединама.

Јеремић је поручио да Србија није земља јефтине радне снаге, већ вредних способних и квалификованих радника којима не треба дуално образовање, него "образована и одговорна власт која ће им омогућити да покажу шта знају и која неће тражити слепу оданост вођи и партијску књижицу".

"Ако смо некада извозили вагоне, тракторе, машине, можемо то и данас. Није ваљда наша судбина да носимо пелене и клечимо на радном месту, није овај народ то заслужио. Неће више увознички лоби и моћници блиски власти да растурају оно што су генерације стварале", рекао је Јеремић.

Рекао је да се као председник Србије неће бавити дељењем ордења док село пропада, а домаћини постају социјални случајеви.

Како је додао, захтеваће подизање субвенција и откупних цена, доношење закона о пољопривредним задругама као и заштиту домаћих производа од нелојалног увоза из Европске уније.

"Док ја будем председник странци неће куповати пољопривредно земљиште или га добијати у закуп кроз сумњиве погодбе. У супротном доживећемо да нам Арапин буде газда, а да нас Немци уче свињогојству. Зато им поручујем и ово не губите веме тајним преговорим о продаји ЕПС-а ја вам тај закон нећу потписати", нагласио је Јеремић.

Рекао је да ће се залагати за бољу здравствену заштиту, боље услове лечења, за то да деца не одлазе из Србије, за опоравак инфраструктуре у локалним срединама и заштиту пензионера према којима је, како је рекао, садашњи режим показао велику суровост одузимањем дела пензије.

Напоменуо је да оно у шта он жели да улаже није трошак већ инвестиција много преча од "Београда на води" и ауто-пута према Албанији, а младима је поручио да ће направити земљу којом ће се поносити и у којој ће моћи успешно да раде и мирне душе оснивају породице.

Јеремић је рекао и да је потребно земљу да води неко ко се разуме у међународне односе и истакао да њему неће требати Тони Блер "да га води за руку и да му говори шта да прича и како да се понаша".

"Србију ће да цене због тога што јесте и може, а не због уступака које ће неко у њено име давати шаком и капом, зауставићемо погубну трговину у којој се домаћи властодршци додворавају странцима предавањем националних ресурса и Косова, а заузврат добијају зелено светло да над народом спроводе репресију", рекао је Јеремић.

Јеремић је говор завршио речима да ће се на "ускршњу зору родити победа над страхом, над силом, похлепом и лажи".

Конвенција је одржана у хали спортова "Младост", у коју је Јеремић дошао у пратњи супруге Наташе. Конвенција је почела интонирањем химне "Боже правде", а Јеремић је на бину изашао уз звуке "Марша на Дрину".

Окупљени су носили заставе Србије.

Присутни су били лидер Нове Србије Велимир Илић, лидер "Заједно за Србију" Душан Петровић и председник "Заједно за Шумадију" Верољуб Стевановић.

"На изборни дан постоји само народ"

Вук Јеремић је раније данас рекао да актуелној власти замера "море тога", а пре свега неиспуњена обећања.

"Ова власт је дошла пре пет година зато што они пре њих нису испунили очекивања и обећања. Народ је то казнио, а данас после пет година поново долазе на наплату неиспуњена обећања", рекао је Јеремић новинарима.

Сматра да ће најважнија тема председничких избора бити проблеми са којима се људи суочавају и да ће говорити о тим проблемима и решењима.

"Недељама и месецима говоримо о политичким странкама, о томе ко ће кога подржати, ко ће с ким у коалицију, и крајње је време да са тим причама престанемо и да почнемо да причамо о проблемима и њиховим решењима", рекао је Јеремић.

Додао је да кампања неће бити дуга, да ће трајати свега неколико недеља, али да је неизвесно каква ће бити.

"Шта нас у тој кампањи чека Бог свети зна, имајући у виду људе који данас у Србији имају готово све полуге моћи у рукама. Мислим да све можемо да очекујемо, али оно што је најважније је да на изборни дан постоји само народ... Иза паравана нема ни медија, ни џипова, ни батинаша ни свега онога чиме се власт свакодневно користи да би од грађана сакрила стварност, а стварност је да се у Србији тешко живи и да је народ незадовољан", рекао је Јеремић.

Он је додао да није тајна да су сви, или готово сви нотари у Србији под контролим владајуће странке и да ће бити покушаја да се успори рад сакупљања потписа, да се на сваки могући начин "саплете или успори било каква активност опозиције".

"То су такви људи који су спремни да злоупотребљавају полуге моћи и ресурсе који су им на располагању, али то ће им се обити о главу. Види народ шта се дешава и зна најбоље", рекао је Јеремић.

Подржао је протесте у Смедереву који се одржавају због отказивања концерта Владе Георгијева због подршке коју је Георгијев дао Саши Јанковићу.

"Георгијев је подржао Сашу Јанковића, певао је на његовој конвенцији и после тога су му отказали концерт. То је сликовит приказ реалности у којој живимо. Данас позивам све који су у Чачаку да дођу на моју конвенцију вечерас, а они који нису у Чачку и који су у Смедереву волео бих да се придруже протесту и да подрже Геогијејва и да подрже чињеницу да би у овој земљи морали да живимо слободније него што живимо", рекао је Јеремић.

Јеремић је данас почео кампању из села Јежевица код Чачка, одакле потиче његова породица.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво