Председнички кандидати и подршка

Најјаснију подршку уочи председничких избора има кандидат владајуће коалиције Александар Вучић, који, поред своје партије, може да рачуна и на коалиционе партнере - у политичком и идеолошком смислу различите странке, чије бирачко тело није занемарљиво.

Иза Вучића су, након што је Главни одбор СНС предложио његову кандидатуру, стали сви коалициони партнери, од СПС, који после дужег времена нема свог кандидата на председничким изборима, до ПУПС-а, Савеза војвођанских Мађара, Покрета снага Србије Богољуба Карића, СДПС-а Расима Љајића, СПО-а... 

Иако се и даље шпекулише са поновном кандидатуром Томислава Николића, али овај пут без упоришта у странци и њеној инфраструктури, нема јасног одговора на кога би он, у том случају, могао да рачуна, будући да су одбори СНС одмах дали подршку актуелном премијеру. 

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић такође нема одговор на то питање.

"Не знам ко ће га подржати...Од парламентарних партија не бих могао да идентификујем ниједну. Све странке на власти су стале уз Вучића, док опозиција већ има своје кандидате", истиче Станковић.

Он указује да од Николићеве политичке агенде зависи да ли би "пуцао" на неопредељене гласаче, радикале, део напредњачког бирачког тела...

Социолог Владимир Вулетић допушта могућност да уз Николића стане део чланова и симпатизера СНС, који су на неки начин незадовољни јер сматрају да су заслужили више и да њихов допринос у странци није довољно вреднован, али је уверен да то не значи сигуран глас "за".

"Многи ће, чак и ако би интимно подржали Николића, следити свој рационални инстинкт и остати уз Вучића", каже Вулетић. 

Према његовој оцени, нема баш основа за причу о подели унутар напредњака - оне се, каже, углавном дешавају у странкама које су пале са власти или имају два пођеднако јака кандидата, што није случај са СНС, а што би могло да представља проблем Николићу уколико реши да се кандидује.

Каква "изборна логистика" може да стоји иза Саше Јанковића и Вука Јеремића, питање је иако њих двојица, премда нестраначки кандидати, ипак имају подршку појединих опозиционих парламентарних партија. 

Иза Јанковића је стала Демократска странка, чији лидер Драган Шутановац тврди да је уверен да ће бивши омбудсман победити, уз максимално ангажовање свих чланова странке, као и Нова странка Зорана Живковића. 

Јанковић има подршку Социјалдемократске уније и Мађарског покрета, те 100 јавних личности, међу којима су књижевници, новинари, глумци и професори, који, међутим, не могу да надокнаде одсуство озбиљне страначке инфраструктуре.

Бивши министар спољних послова Вук Јеремић има подршку Нове Србије, Заједно за Србију Душана Петровића, Покрета за преокрет Јанка Веселиновића, као и Заједно за Шумадију Верка Стевановића.

Станковић каже да је подршка Саши Јанковићу солидна, али да, "с обзиром на његову реторику", тешко може да направи озбиљан резултат и некоме "помрси рачуне". 

Сматра и да је Јеремић прилично солидан по питању подршке коју је за сада добио, али да је она неупоредиво мања него она коју има кандидат владајуће коалиције.

Коментаришући апел Либерално демократске партије и Социјалдемократске странке да се Јеремић и Јанковић договоре да опозиција има једног кандидата, Вулетић каже да постоје веома мали изгледи за то.

Несумњиво је, истиче, да је Јеремић ушао у трку са много више ресурса, те да не верује да би могао да се повуче у корист другог кандидата.

Између осталог, наводи, велики број Јанковићевих симпатизера не доживљава Јермића као особу коју би иначе подржали.

"Евентуална подршка Јеремићу би могла доћи само у ситуацији ако би се десио други круг. Али, много услова мора да буде испуњено да би људи који подржавају Јанковића заокружили Јеремића", каже Вулетић и оцењује да је у обрнутом случају ситуација нешто блажа.

Кад је реч о још десетак личности које су најавиле сопствену кандидатуру, тешко је рећи може ли њихово учешће значити нешто више од саме чињенице да ће грађани имати заиста велики и широк избор имена на листићу.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво