Гојковић: Одлука о изборима за неколико дана

Према досадашњим најавама, у председничку трку за сада ће десетак кандидата. Председница парламента Маја Гојковић каже за РТС да одлука о расписивању избора још није донесена и да треба сачекати још неколико дана, када се буде знало да ли ће поред редовних председничких бити расписани и ванредни парламентарни избори. Све је у рукама премијера Александра Вучића, каже Гојковић.

Према Уставу Србије, председница парламента мора да распише председничке изборе до 3. марта, а Маја Гојковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да се са тим чека како би већина странака изашла са својим кандидатима, али и због могућег одржавања и ванредних парламентарних избора.

Премијер је у интервјуу на РТС-у најавио могућност да буду расписани и превремени парламентарни избори и треба сачекати још неколико дана да чујемо све важне политичке чиниоце и странке и лидере, као и да се одлучи на које ће све изборе Србија ускоро изаћи, рекла је Маја Гојковић.

Навела је да ће се разматрати сви аспекти који би могли да доведу до расписивања избора за представнике у парламенту.

"Колика је владајућа већина, да ли странке уз Српску напредну странку, које продржавају Александра Вучића и даље деле такво мишљење, као и размишљање опозиције која једног дана тражи расписивање ванредних парламентарних избора па онда неколико дана не тражи. Све су то озбиљни чиниоци. Треба саслушати и мишљење грађана и јавно мнење - да ли они мисле да треба расписати и те изборе", рекла је Гојковић.

Истиче да ће одлуку о датуму расписивања избора донети у року - "уз поштовање Устава и закона".

На констатацију да она расписује председничке, а парламентарне изборе председник државе на предлог владе и премијер, Маја Гојковић је навела да је све у рукама премијера.

"Одлуку ће донети Александар Вучић као премијер, који ће је изложити председнику Републике Србије и наравно ја ћу знати за ту одлуку. Видећемо, ја се спремам за то да распишем председничке изборе", каже Гојковић.

Објашњава да од тога зависи и трајање кампање, јер, према закону, кампања за председничке изборе траје од 30 до 60 дана, док су рокови нешто другачији за парламентарне изборе.

"Сачекајмо још неколико дана да чујемо одлуку премијера и лидера странака које подржавају Владу и који су и сами актери и чланови те владе", рекла је Гојковић.

На питање да ли кандидат СНС-а Александар Вучић има подршку и 102 посланика те странке, одговара: "Апсолутно".

"Посланици СНС-а су и чланови Главног одбора, по статуту странке. Они су сви гласали и дали једногласну подршку нашем кандидату", навела је Гојковић.

"Они који су прогнозирали и радовали се и славили некакав фиктивни раскол СНС-а, морамо да их разочарамо и то смо показали данас и хвала им што су нам ових дана помогли да будемо јачи и јединственији", поручила је Гојковић.

На питање да ли очекује подршку и Томислава Николића, каже да "не очекује више ништа".

"На Главном одбору нико није спомињао Томислава Николића. Ми смо били усредсређени ка томе да дискутујемо зашто је важно да се Александар Вучић кандидује за председника државе, зашто је то битно за Србију, за грађане, зашто је важно не само да се кандидује већ да буде изабран од стране грађана државе, нисмо се бавили ничим другим. Важно је да он има подршку грађана Србије и подршку своје странке, чији је он председник", истакла је Маја Гојковић.

Додала је и да припрема дневни ред за редовно пролећно заседање Скупштине Србије 1. марта, уколико буде одлучено да ванредних парламентарних избора не буде.

"Зависи од тога, али ја припремам дневни ред, тако да ћу и са те стране, ако одлука буде таква да не буде превремених парламентарних избора, ускоро послати предлог дневног реда", рекла је председница Скупштине.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво