Главни одбор СПС-а: Вучић је кандидат социјалиста

Главни одбор СПС-а подржао лидера СНС-а Александра Вучића за председничког кандидата. Председник социјалиста Ивица Дачић, рекао је да Вучић не добија само подршку социјалиста за кандидатуру, већ да га та странка сматра својим кандидатом на изборима за шефа државе. Дачић поручио Томиславу Николићу да се на време часно повуче.

Ивица Дачић је, на краткој седници руководства странке, рекао да је њен главни циљ стабилност и будућност Србије, и подсетио на одличну сарадњу са напредњацима у претходних пет година.

"Вучић зато не добија само нашу подршку, он је и наш, заједнички кандидат", рекао је Дачић.

Лидер социјалиста је упозорио да би у супротном све што је постигнуто у претходних пет година у одличној сарадњи са Вучићем и СНС "прекрили снегови, рузмарин и шаш", а Србија враћена у прошлост.

Указао је да је на председничким изборима потребно јединство, као што је грађанима потребна и јака и стабилна Србија и зато та странка нема никакву дилему по питању Вучићеве кандидатуре.

У садашњим временима свеопште нестабилности потребан је, каже, широки народни фронт који ће обезбедити стабилност и будућност Србије.

"Сви за једног, један за све. Зато смо се и определили да на овим изборима наступамо на једном фронту који ће обезубедити стабилност и будућност Србије", поручио је Дачић.

Дачић је рекао да није време за Карађорђеву узречицу - којекуде.

"Зато мислим да данас није време за Карађорђеву узречицу - којекуде, која значи свуда и на све стране. Не може Србија на све стране, не може да буде располућена, избезумљена, дезоријентисана, слуђена и да буде подељена. Може само на једну страну, може само напред и зато сада морамо да се боримо против враћања у прошлост", нагласио је Дачић.

Дачић истиче да то није прича о СПС или СНС или некој другој странци и политичким поенима већ о јасном и брзом одговору - хоће ли Србија да иде стабилно напред или ће да се окреће, лута и иде у прошлост.

Циљеви су, како каже, дизање угледа Србије у свету, јачања економије и стварење стабилне земље.

Он је рекао да сви видимо проблеме који су остали после ''досовске'' власти - пљачкашке приватизације и сиромаштва и подела.

Социјалисти не подржавају Вучића ''због Вучића'' већ због будућности Србије - "да кормило буде у сигурним рукама да брод плови пуном паром и у мирним водама, а не да иде којекуде.

"То би било против инетерса земље. Србији су потребни крупни кораци ако желимо да Србија буде јака и стабилна, међународно поштована земља у којој ће моћи да се боље живи", нагласио је председник СПС-а.

Према његовим речима, победничка форума је "Вучић са коалиционим партнерима плус Дачић са својим партнерима једнако победа Србије". Он истиче да треба све који су на другој страни вратити у ''мишју рупу''.

Лидер СПС-а је навео да је данас време за бржину, одлучност и ефикасност, разглога колико хоћете.

Како је рекао живимо у свету у којој је кључна реч нестабилност и у том смислу наврео да нико не зна ни какви ће односи бити између САД, Русије, Кине и ЕУ па ни унутар саме ЕУ којој је , како је рекао, гомила нерешених питања, од мигрантске кризе до јачања деснице.

Дачић је указао и на нестабилност унутар држава у окружењу и у региону и апострофирао и ревизију историје и прошлости.

Дачић је, говорећио Хрватској рекао и да је аустријског канцелара Кристијана Крерна пре пар дана упитао да ли би било могуће да се на путу ка Матхаузену наиђе на таблу на којој пише Зиг хајл, на шта му је гост из Аустрије рекао да би то било немогуће.

Али, у Хрватској је могуће, наставио је Дачић, да када се иде у Јасеновац наиђе на таблу За дом спремни и дподао да не можемо да ћутимо на рехабилитацију фашизма. 

Он је рекао и да му је на изуношење пшподатка да је у НДХ, која с епростизала и до Земуна са целом БиХ убијено 30 одсто Срба одговорено да је убијено "свега 350.000" и оценио да је срамотно тако нешто рећи. 

Лидер СПС је навео и да Бакир Изетбеговић покреће ревизију тужбе за геноцид против Србије коју је МСП одбацио и пресудио да Србија њије подстицала ни помагала геноцид.

Он је указао да БиХ чине два ентитета и три равноправна народа те да је то "један опасан корак" и провокација која покушава да изазове хаос у БиХ и целом региону и подвукао да се сада види да велика вредност тога што је пресуђено да нема кривице Слободана Милошевића везане за геноцид.

Како је рекао о Косову и Метохији нема потребе много да прича јер је очигледна намера да у Приштини не желе испуњавање Бриселског споразума али и да са ЕУ имамо проблема у смилсу двоструиких аршина.

Да се неко од председничких кандидата изјасно до сада о тим питањима, да ли је стао у одбрану националних имнтереса Србије, упитао је Дачић и додао да није виодео ниједну њихову изјаву на ту тему. 

"Нама треба јака и стабилна Србија и зато немамо никакву дилему" поручио је Дачић. 

Дачић: Николић да се часно повуче, нико не иде за губитником

Лидер СПС-а Ивица Дачић поручио је актуелном председнику Томиславу Николићу да се на време часно повуче, или ће, истиче, бити кандидат са најмање гласова у историји. 

"Нико не иде за губитником", рекао је Дачић на седници Главног одбора странке. Он каже да СПС не подржава губитнике већ победнике.

"Желим да кажем СНС да се не плаше шта ће да уради Николић... Ко је таква будала да иде са губитником", навео је Дачић.

Дачић је подсетио на то да је својевремно његов мандат премијера, који је договарао са Николићем, био прекинут на пола, а да му је Николић онда рекао - "па, нисам ти обећао да ће да траје четири године".

"Не може у Лиги шампиона да учествује ко није најбољи. Може Вучић. Као што може и да обезбеди брзу победу и без трунке сумње, са или без Николића", закључио је Дачић. 

Он је рекао и да Србија може ићи само напред и да нико не жели да се врати у прошлост. 

"Не бих да вам причам да ми волимо да се враћамо у прошлост, сви смо сведоци проблема за време ДОС власти, пљачкашких приватизација и екипе која нас је гурнула у све проблеме. Они су покушали да преваре народ, посвађали се после пар месеци, али су се опет сви ујединили да сруше Милошевића. И тад се Николић кандидовао против Милошевића и освојио таман онолико гласова за колико је Коштуница победио Милошевића", подсетио је лидер СПС.

Не чуди га, каже, и не би се изненадио да се Николић и сада кандидује, али социјалисти ту немају шта да калкулишу: 

"Тома или да се часно повуче или ће бити председник који је освојио најмање гласова у историји. Ту нема сентименталности. Свако ко се кандидује против вас је ваш полтиички портивник према томе то треба да буде јасно и СНС. Зато му саветујем да се договори са Вучићем, јер он ужива највећу подршку народа, свака друга одлука је погрешна", рекао је Дачић. 

Иначе, након седнице, испоставило се да се приликом гласања једна чланица Главног одбора изјаснила против предлога да Вучић буде заједнички кандидат, али је Дачић, после уобичајених питања ко је за, на шта су се дигле све руке, те питања ко је против, констатовао - "Нема. Да ли има неко уздржан? Хвала."  

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво