Бела Паланка, неизвесно када ће бити поновљени избори

Поновљени локални избори нису данас одржани у Белој Паланци, а тренутно се не зна ни када ће их бити.

Општинска изборна комисија (ОИК) у Белој Паланци донела је раније одлуку да се поновљени локални избори на свих 37 бирачких места одрже у недељу, 8. маја. Опозиционе странке које су после избора од 24. априла уложиле више од 60 приговора на регуларност локалних избора, сматрају да одлука ОИК-а о одржавања поновљених избора 8. маја није легална и легитимна.
У владајућој СДС, кажу да је то опструкција поражених снага у општини.

У међувремену је оставку поднео председник ОИК-а Зоран Ђурић, а политичка криза у белопаланачкој општини све више се продубљује.

Заменик председника ОИК-а Александра Ђорђевић рекла је агенцији Бета да је Управни суд донео решење и одбацио жалбе опозиције и наложио да се поновљени избори одрже 8. маја.

"Већина чланова ОИК-а је на седници у суботу била против тога сматрајући да је кратко време зе припрему избора. СПС и СНС које имају већину у ОИК-у не прихватају овај датум. Рок је истекао 8. маја и не знам шта ће даље бити", рекла је Ђорђевићева.

Председник Општинског одбора СДС -а и актуелни председник општине Бела Паланка Горан Миљковић рекао је агенцији Бета да избори данас нису одржани због опструкције чланова ОИК-а из редова СПС-а и СНС-а.

Према његовим речима,  требало је да се избори одрже данас, 8. маја, на основу решења Управног суда.

"Због овог политичког насиља над грађанима, обратићемо се надлежним домаћим и страним институцијама, пре свих Министарству за државну управу и локалну самоуправу и ОЕБС-у како би се овај проблем решио", рекао је Миљковић додавши да је СДС поднела тужбу Врховном касационом суду са захтевом да се поништи ранија одлука Управног суда и признају резултати избора од 24. априла на којима је та странка убедљиво победила.

"Поднели смо и кривичну пријаву против оних чланова ОИК-а који опструирају њен рад", рекао је Миљковић.

Председник ОО СПС-а Раде Митровић потврдио је да избора неће бити и да се та партија залагала да се поновљени избори одрже 7. маја, седам дана од поништавања избора и у законском року.

"ОИК није била спремна да организује поновне изборе. Тај рок је прошао, председник ОИК-а је поднео оставку и другог решења осим увођења принудне управе, а потом расписивања нових избора, нема", рекао је Митровић.

Председник ОО СНС Александар Симић рекао је да чекају да се изјасни Министарство за државну управу и локалну самоуправу о датуму одржавања поновљених избора.

"Иако је решење о поништавању избора из Управног суда стигло 30. априла, председник ОИК-а је тек 3. маја заказао седницу. Самим тим се закаснило са припремом поновљених избора. Председник ОИК-а је поднео оставку после сталних притисака председника ОО СДС-а и председника општине. Постоји могућност увођења принудне управе", рекао је Симић.

Према незваничним резултатима, на локалним изборима одржаним 24. априла Социјалдемократска странка (СДС) освојила је 14 од 29 мандата, а Српска напредсна странка (СНС) - седам, Социјалистичка партија Сбије (СПС) - освојила је пет, Јединствена Србија (ЈС) - два мандата, док је Група грађана освојила - један мандат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво