Укупни резултати парламентарних избора

На основу 100 одсто обрађених бирачких места на ванредним парламентарним изборима, највише гласова освојила је листа око СНС – 48,25 одсто, саопштио је РИК. Следе СПС са 10,95, СРС - 8,10, ДЈБ - 6,02, ДС - 6,02. У парламент су ушле и коалиције ДСС-Двери са 5,04 и СДС-ЛДП-ЛСВ са 5,02 одсто освојених гласова.

Према резултатима са 100 одсто обрађених бирачких места, СНС је освојио 48,25 одсто, СПС-ЈС 10,95, СРС 8,10 одсто, "Доста је било" 6,02 одсто, ДС 6,02 одсто гласова, Двери-ДСС 5,04 одсто, СДС-ЛДП-ЛСВ 5,02 одсто, СВМ 1,50 одсто, Муамер Зукорлић 0,86 одсто, СДА Санџака 0,80 одсто, Зелена странка 0,63 одсто, Партија за демократско деловање 0,43 одсто...

То значи да је у скупштини СНС добио 131 мандат, СПС-ЈС 29, СРС 22, ДС 16, "Доста је било" 16, Двери-ДСС 13, СДС-ЛДП-ЛСВ 13, СВМ четири, БДЗ Санџака два, СДА Санџака два, Партија за демократско деловање и Зелена странка по један мандат.

РИК је пре проглашења укупних резултата одбацио као неоснован приговор Драгана Обрадовића због неправилности у спровођењу поновљеног гласања на бирачком месту 22 на Новом Београду, који је навео да му је приликом доласка на бирачко место пришла група људи позивајући га да гласа за Двери-ДСС, а да је међу њима био и лидер "Доста је било" Саша Радуловић. 

Ванредни парламентарни избори одржани су 24. априла, а због неправилности, понављени парламентарни избори на 15 бирачких места одржани су 4. маја.

РИК мандате новим посланицима мора да додели у року од 10 дана од дана објављивања коначних резултата избора, а рок за конституисање републичког парламента је 30 дана од проглашења коначних резултата.

Према Уставу Србије, прву седницу новог сазива парламента заказује председник Народне скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора.

На првој седници се потврђују посланички мандати, а парламент је конституисан потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Мандат народног посланика почиње да тече даном потврђивања мандата у Народној скупштини и траје четири године, односно до престанка манадата народних посланика тог сазива Народне скупштине.

Закон о Народној скупштини предвиђа да након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".

На првој седници новог сазива парламента треба да буду изабрани председник и потпредседници новог парламента и именован генерални секретар.

Потврђивањем мандата две трећине народних посланика престаје и званично мандат претходног сазива Народне скупштине.

Након формирања парламента следи и процес формирања владе, а регулатива каже да нова влада мора бити формирана најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента.

Према Уставу Србије, кандидата за председника владе парламенту предлаже председник Републике, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

Кандидат за председника владе парламенту износи програм владе и предлаже њен састав, а парламент истовремено гласа о програму владе и избору њеног председника и чланова.

Укупни резултати гласања на парламентарним изборима: 

број коментара 6 пошаљи коментар
(субота, 07. мај 2016, 14:59)
anonymous [нерегистровани]

Baš me zanima...

...kako je DJB pobednik izbora? Zamolio bih vas da nam svima objasnite.Posebno me interesuje šta će pozitivno doneti "profesionalni stečajni upravnik"?

(петак, 06. мај 2016, 23:53)
Buca [нерегистровани]

Neopredeljen drug clan

Treba doneti zakon koji je u interesu naroda Srbije, da kada se napravi koalicija od vise stranaka da se cenzus poveca za 5% po svakoj stranci u koaliciji. U tom slucaju bi se na korectan nacin eliminisale stranke koje nemaju sansu da predju census. Na taj nacin bi se ustedeo veliki novac u budjetu, jer Gospoda kao sto su Tadic, Canak i Jovanovic i neki drugi nebi morali da budu na teret naroda po svaku cenu.

(петак, 06. мај 2016, 20:22)
anonymous [нерегистровани]

!

Mislio sam da su mnogi "lideri" iz opozicije sto je usla u skupstinu vec istorija, ali prerano sam se obradovao, ne daju se oni, vlast je slast, a nama neka bog pomogne uz takve ljude ! Jos kako cujem ovih dana mnoge "ugledne" licnosti su uz njih onda mi muka od svega i od tih kvazi umetnika i velicina nivoa realiti show.

(петак, 06. мај 2016, 16:59)
MickeyMM [нерегистровани]

Prve tri

Prve tri partije skoro 70%.
Bolje nego devedesetih.

(петак, 06. мај 2016, 12:13)
anonymous [нерегистровани]

po meni..

stvarni pobednik ovih izbora, iako nisam glasao za njih, jeste pokret Dosta je bilo.
ako su jos pametni da pridobiju birace DS i SDS, bice drugi po snazi u skupstini..

(петак, 06. мај 2016, 10:15)
anonymous [нерегистровани]

Fotelja

Pitam se da li znaju fotelje koliko mogu osmeha da izmame preko noci na lica mnogih od ovih politicara sa slike! Koliko malo im je bilo potrebno do apsolutne srece zbog vlasti, citaj-fotelje, citaj-povlastica i na kraju sto da ne: skupstinskog retorana! Ne mogu da se ne nasmejem koliko se se tukli, pretili obesenih lica pre samo nekoliko dana. Ipak, malo sramno!