Протест присталица четири опозиционе листе испред РИК-а

Лидери неколико опозиционих листа су на протесту испред седишта РИК-а затражили оставке председника РИК-а Дејана Ђурђевића и директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића, које сматрају актерима постизборног прекрајања изборних резултата.

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић поручила је да је потребно бранити слободу, правду и вољу грађана, како Србија не би постала Северна Кореја, а председнику СНС-а Александру Вучићу поручила да ће се "ћерати још".

"Вучић је од политичке сцене Србије направио каљугу, а од одборника и посланика политички бордел, ућуткао медије, направио неке од којих се ни Гебелс не би постидео и ти медији сипају најгоре увреде које је Србија видела у својој историји", рекла је Санда Рашковић Ивић.

Поручила је "интелектуалцима који су се нагодили са реžжимом да ће се стидети својих избора".

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић оптужио је напредњаке да "покушšавају да оборе неке листе испод цензуса како би себи присвојили мандате".

Обрадовић је подсетио на речи лидера СНС-а да би "пре умро него да украде један глас" и позвао га да изађе и каже "ово су изборни резултати, а ово је крађа, ако је Србин и православац".

Обрадовић је рекао да не може власт да формира опозицију, већ само грађани".

"Ово је борба за поштовање изборне воље, борба пртив изборне крађе и за слободу српског народа", рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, њихова коалиција је "после свих превара, спуштена на 4,9999, односно један глас испод цензуса, тај један глас испод цензуса је глас свих који држе до слободе и који не дају власти да их пљачка".

Позвао је грађане да изађу на поновљене изборе на 15 бирачких места и да својим гласовима доведу "до победе над Вучићем".

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да је данашњи протест опозиције борба за слободну, демократску, толерантну Србију, а не за промиле и проценте.

Наводећи да су припадници политичке групације која протестује унутар себе веома различити и да се толико разликују да су често у овој кампањи једни о другима говорили ружније него о Вучићу, он је истакао да их спаја идеја Србије у којој грађани желе да живе, а коју данас немају.

''Њу морамо да створимо. Различити да будемо, а једни друге да поштујемо'', поручио је Јовановић.

Позвао је грађане да се не плаше, да говоре шта мисле и да се боре за своје идеје, а Вучића да буде "пристојан председник владе и да им се не обраћа преко Информера.

''Честитај нам, као ми теби, нама то није потребно, већ овом народу'', рекао је Јовановић и додао да данас "најбољи нису прво лице Србије".

Лидер СДС-а Борис Тадић оценио је да је легитимитет изборног система доведен у питање ако се не поштује право само једног човека који је изашао на гласање.

"Свако од нас има свој, сваки од ваших гласова је темељ демократије и ове државе и мора да буде брањен", рекао је Тадић.

Истакао је да они који доводе у питање гласање руше темељ демократије, а да власт мора да схвати да се у овом тренутку доводи у питање њихов легитимитет.

Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић најавио је да ће опозиција на поновљеним изборима на 15 бирачких места наступити заједно и оценио да је ово "почетак краја власти Вучића".

"Нећемо дозволити да се прекраја изборна воља грађана и неке листе спуштају испод цензуса. То неће ићи ", рекао је Радуловић.

Радуловић је рекао да је СНС доживео изборни пораз и да сада то покушава да заташка.

Такође је рекао да их идеолошšке разлике неће спречити да сарађују у борби против изборне крађе.

Окупљени грађани носе страначке заставе и транспаренте на којима пише "Вучићу лопове - покрао си изборе", "РИК-РИП", "Спас за мој глас".

Преко разгласа је пуштена песма "Систем те лаже" Београдског синдиката.

Опозиционе ДСС-Двери, Демократска странка, Покрет "Доста је било" позвале су на протест након што је РИК јуче саопштио да се коалиција ДСС-Двери налази испод цензуса.

Придружио им се председник Левице Србије Борко Стефановић.

Расим Љајић, Велимир Илић и Вук Драшковић нису се одазвали позиву да се придруже протесту са позиције поштовања институционалних процедура.

ДС је иначе позвао своје чланове да на поновљеним изборима гласају за ДСС -Двери, а председник Нове странке Зоран Живковић је рекао да неће такав позив упутити својим члановима.

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је данас да очекује да протест опозиције буде миран.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара