Гласање и бројање – битка за цензус

Пет дана од затварања биралишта, Србија још нема коначне резултате парламентарних избора. Гласање се због неправилности понавља у среду, 4. маја, на 15 бирачких места. Републичка изборна комисија је прошле ноћи саопштила прелиминарни резултат са 99,82 одсто обрађених бирачких места, по коме шест странака улази у парламент, док коалиција ДСС-Двери остаје испод цензуса. Због тога је у РИК-у прошле ноћи и дошло до инцидената.

После ситног бројања, у ситне сате догодио се инцидент у РИК-у, када је саопштено да коалицији ДСС-Двери недостаје један глас до цензуса.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић каже да су наставили да вређају чланове РИК-а, а један од присталица Двери је кренуо према Миладину Ковачевићу, између њих је била колегиница из РИК-а, коју је грубо гурнуо. "Жена је од стреса морала да оде до Ургентног центра", каже Ђурђевић.

"Никаквог инцидента није било сем вербалног сукоба. Само смо поставили једно једноставно питање: Како вас није срамота?!", тврди председник покрета Двери Бошко Обрадовић.

А у седишту ДСС-а састанак опозиционих странака са обе стране цензуса.

Председник покрета Доста је било Саша Радуловић каже да су пронашли фантомске станаре који су гласали, мртве који су гласали, а велике су манипулације са записницима, од 20 записника у Лозници – четири су фалсификати.

Председник ДС-а Бојан Пајтић каже да ће се ДС борити за право ДСС-а и Двери, да свако има право на глас и изражавање. "Због тог високог принципа позивам чланове и симпатизере да подрже листу ДСС-Двери", каже Пајтић.

На неправилности у изборном процесу указаће сутра на протесту испред РИК-а. Позивају и Вука Драшковића, Расима Љајића и Велимира Илића. Љајић одговара да његова партија штити демократски поредак у земљи тако што поштује рад независних државних институција попут РИК-а.

Истиче и да СДПС остаје лојалан партнер СНС-а. На протесте неће ни Нова Србија, која осуђује насиље у РИК-у. За њих је сваки вид притиска на рад институција кршење изборне воље грађана и урушавање демократије.

А због увреда на рачун РИК-а, али и СНС-а, напредњаци најављују да ће поднети кривичне пријаве против лидера ДС-а, ДСС-а, Двери и покрета Доста је било.

"Суштина је да се манипулише изборним процесом, да се изврши притисак на РИК и да се на силу уђе у Скупштину, незабележено је у историји модерне демократије да председник политичке странке присуствује седници РИК-а, на шта није имао право, али му је омогућено из политичке куртоазије. Могли су да контролишу изборе, имали су посматраче", рекао је Александар Мартиновић из СНС-а.

Председник ПС-а Александар Вулин каже да је шокиран што се насиље користи у РИК-у, што се врши такав притисак на РИК упадањем у просторије и што не може да се сачека да се преброје гласови. "Ја то не разумем", навео је Вулин.

Све би требало да буде јасније после поновљеног гласања на 15 места у Србији. Прелиминарни резултати избора очекују се у среду увече. Коалицији ДСС-Двери за улазак у парламент потребно је, кажу, између 500 и 1.000 гласова.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво