Најновији резултати РИК-а, шест странака изнад цензуса

На основу 99,82 одсто обрађених бирачких места на парламентарним изборима, РИК је објавио да је коалиција око СНС-а освојила 48,24 одсто гласова, коалиција СПС-ЈС 10,96, СРС 8,11, ДС 6,03, Доста је било 6,03, коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ 5,02 и коалиција ДСС-Двери 4,99 одсто.

СВМ је освојио 1,50 одсто гласова, листа Муамера Зукорлића 0,86 одсто, СДА Санџака 0,80 одсто, Руска странка 0,36 одсто, Партија за демократско деловање 0,43 одсто.

РИК је саопштио да је укупна излазност била 56,26 одсто. Обрађени су резултати са 99,82 одсто укупних бирачких места, на којима је гласало 99,45 одсто бирачког тела. 

Избори ће 4. маја бити поновљени на 15 бирачких места. 

Током читања резултата са галерије је негодовао лидер покрета Двери Бошко Обрадовић, а након седнице РИК-а дошло је и до инцидента, који је прекинут након што су председник РИК-а Дејан Ђурђевић и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић напустили просторије Скупштине Србије.

Овде можете погледати прелиминарне резултате парламентарних избора (узорак 99,82 одсто). 

број коментара 24 Пошаљи коментар
(петак, 29. апр 2016, 19:18) - BRAanonymous [нерегистровани]

Nastavak sledi

Srpski The Muppet Show se nastavlja u nedogled, mnogo me je sramota svih nas jer se nemogu oteti utisku da radi "prevelike edukacije" jos uvek mastiljarimo i "saradjujemo" sa racunaljkama drvenih kuglica. Naucen i skolovan svet je milijardu i kusur svetlosnih godina udaljen od nas. Sve sto radimo, sami sebi radimo, za sve smo krivi sami!

(петак, 29. апр 2016, 18:22) - gligabgd [нерегистровани]

stranke ???

Koje stranke ??? Sve su to koalicije osim SRS i DOSTA JE BILO !!! ovo ostalo je sve skup dođem ti dođeš mi...

(петак, 29. апр 2016, 17:19) - Dragan [нерегистровани]

Ovo je bilo "pošteno"

Ja nisam pristalica ni jedne od partija a i programi su nerealni i loši za državu Srbiju (po meni), ali sam za to da građani Srbije budu jedinstveni a sa ovim glasanjem se dokazuje da to nismo! Ne dozvolimo partijama da se bave sami sa sobom, a da mi kao glasačko telo sedimo "sigurni" u svojim domovima...Pratimo budni šta se dešava, da bi na dakekvatni, demokratski, način reagovali!

(петак, 29. апр 2016, 15:04) - Патриот [нерегистровани]

Одговор на "Недоумице"

Цензус није никаква глупост него нужна потреба.Свима треба да буде једнако, па коме народ да 5 % нека иде у парламент а не да сваки нерадник оснује неку мини партијицу и живи не радећи ништа на терет нас пореских обвезника. Коме је цензус глупост, тај сигурно не разуме колико би нас све то коштало да се цензус укине. И овако је превршило сваку меру то финансирање политичких партија и партијица из буџета, преко наших леђа. Нека партије финасирају њихови чланови а не сви ми који нисмо чланови. Ко себи даје за право да некоме завлачи руку у џеп а да га и не пита дали се он слаже са тим. Није мој џеп самопослуга за политичаре, па да се послуже када и како им се прохте. Нећу да издржавам џабалебароше, који оснивају партијице и удружења грађана. Ко их подржава нека их и финасира ја нисам толико глуп...

(петак, 29. апр 2016, 14:51) - Trt_Mrt [нерегистровани]

Logička greška

Znate, po toj logici, kada bi recimo bilo 95,001 % nevažećih listića, skupština ne bi mogla da se konstituiše. Ne znam kako tačno stoji u izbornom zakonu, ali ako je tako, to svakako ne bi imalo smisla. Uzgred, ne verujem da je tako, jer bi onda i u situaciji da recimo ima 5 % nevažećih, moralo da se ostavi 13 praznih mesta u skupštini. Poništen listić je faktički isto što i apstinencija, politička, ili obična nepismenost (mada je to i glas za neke stranke). Bilo bi u redu da skupština ima oko 150 poslanika, i dvokružni većinski sistem, gde bi se zaista glasalo za poslanike, koji bi predstavljali svoju izbornu jedinicu. Ali, daleko smo mi od toga.

(петак, 29. апр 2016, 14:14) - Ana [нерегистровани]

pravda

Nije uopste problem u 4,99999%. Problem je u nacinu na koji se doslo do tog procenta!!!

(петак, 29. апр 2016, 13:52) - Zoran [нерегистровани]

Prosta stvar!

Moze da ima i 4.9999999999 i to ne znaci da imaju 4%!Zakon jasno kaze da je minimum 5%!!! Ima i mnostvo drugih strankica koje nisu presle cenzus i nije im mesto u parlamentu!

(петак, 29. апр 2016, 13:47) - Нечовек [нерегистровани]

Недоумице

Није никакво изненађење да би странке које су на самој граници могле да заврше испод цензуса. Свакако треба извршити поновно бројање ако буду веома мало близу границу (било више, било мање). Како имамо само резултате на две децимале (заокружено на доле, због природе цензуса — то што неко има 4,99999991% не значи да је прешао 5%), за ових 0,01% им може недостајати све од 1 до око 370 гласова.

Штета је што РИК не објављује само податке о броју гласача (оно што је апсолутно и што је тачно — број добијених гласова и број гласова потребних за цензус у датом тренутку), а рачунање процента препусти извештачима, бар до коначних резултата. Ја лично цензус сматрам глупошћу, па се надам да ће ући у парламент — можда ће гласачи других странака гласати за њих како би осигурали већу разноликост у скупштини? Подсећам да ако ова странка не пређе цензус, то ће бити 5% бачених гласова (исто као да су неважећи листићи), због чега и сматрам цензус недемократским (не видим шта је демократски да игноришеш 5% становништва, па чак ни 1%, тј. све што прелази „природни цензус“ од 1/250). Али исто тако се могу гласачи око СНС-а мобилисати (они могу највише да добију, до 6-7 мандата) па ће се потрудити да „избаце“ ДСС-Двери.

(петак, 29. апр 2016, 13:34) - milan lala [нерегистровани]

Matematika

DSS/ Dveri su presli cenzus ako se postuje broj galsaca koji je izborna komisija javno saopstila. Sa druge strane iznanadjujuce je da je za komisiju matematicki boj od 4, 9999 = 4. Pa i osnovci znaju da je 4,9999 = 5. Ovako ponasanje izborne komisije a i pritisci na izbornu komisiju koji nisu smeli da postoje ni da se tolerisu ni sa cije strane kako opoziicije tako i pozicije da bi se toboz zastitila izborna volja gradjana su nemoralni i sramni . Sta cemo sa onih 4,9999.. % koje DSS/ Dveri imaju ??? Odbaciti ih jer nemaju 0,1111% cudna je ovo zastita volje gradjana i cudna do zla Boga matematika. Komisijo ne brukaj se u svom poslu a i politicke partije neka se ne mesaju u rad izborne komisije u toku izbornog procesa. Postoji zakonska regulativa sta i kako ako nesto nije uradjeno po zakonu , Ovo sve opsto kokodakanje sa sviju strana u toku prebrojavanja glasova je stvrano uzasno. 

(петак, 29. апр 2016, 13:30) - anonymous [нерегистровани]

Nema potrebe...

...pridavati prevelik znacaj ovom trenutnom stanju stvari,jer je sigurno da DSS i Dveri prelaze cenzus posle ponavljanja izbora na ovih 15 mesta.
Mozda je malo nezgodno sto se trenutno radi o jednom glasu,ali i to je demokratija!