Опозиционе листе поднеће кривичне пријаве против "Поште Србије"

Лидери четири опозиционе листе СДС-ЛДП-ЛСВ, Демократске странке, Покрета Доста је било и Двери-ДСС најавили су да ће поднети кривичне пријаве против Јавног предузећа "Пошта Србије" и запослених у бирачким одборима због, како наводе, изборне крађе која се догодила 24. априла.

Како је речено новинарима, кривичне пријаве против "Поште Србије" биће поднете јер су многи приговори на изборне резултате били на време послати као препоручене пошиљке, али су испоручени Републичкој изборној комисији (РИК) по истеку предвиђеног рока.

Председник ДС-а Бојан Пајтић изјавио је после подне у парламенту, у тренутку док је РИК пребројавао листиће са 99 бирачких места, да је неспорно да су избори покрадени.

Како је Пајтић навео, ако се РИК "одважи" да спусти коалиције Двери-ДСС и СДС-ЛДП-ЛСВ испод цензуса, ДС ће заједно са остатком опозиције организовати протесте и борити се као и 1996. године.

"Прва рутинска провера показала је да су гласали мртви, да су гласали Албанци који годинама не гласају на изборима, да је било нерегуларности на Косову у корист СНС-а. Крађа је била масовна и томе ћемо се супротставити", рекао је Пајтић, који се са осталим лидерима опозиционих странака обратио новинарима.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић рекла је да су бројни докази да је премијер Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић покрао изборе систематски и организовано.

Она је као пример навела бирачко место број пет на Косову и Метохији, где су се Албанци потписивали ћирилицом, а неки су имали и српска имена.

Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић оценио је да је суштина свега што се сада дешава то да је Вучић са више од 130 посланика, колико је имао у претходном сазиву Скупштине, пао на мање од 100 посланика и да покушава да врати те мандате.

Према речима лидера Српског покрета Двери Бошка Обрадовића, мотив доласка опозиције пре седнице РИК-а је да се смире политичке тензије које су настале у претходна четири дана.

Он је навео да СНС не може да одређује резултате избора у Србији, а као пример је навео резултате на Косову и Метохији, где је наведено да је на бирачком месту број девет у Лепосавићу СНС добио 766 гласова, а да се у коверти налазило 718, док је свака листа опозиције оштећена тако што су њихови гласови пребачени СНС-у.

"Српска радикална странка је највише покрадена на Косову, а Војислав Шешељ учествује у покушају изборне крађе", додао је Обрадовић.

Рекао је да представници опозиције апелују да Александар Вучић реагује и објасни како је дошло до изборне крађе ако је он противник крађе.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић оценио је да се у Србији прави атмосфера у којој постоји могућност да СНС добије више посланика.

Тадић је додао да је ноторна лаж да су представници опозиције вршили притисак на РИК, а да је напад СНС-а на њега да је током његове владавине било изборне крађе – непристојан и политички некоректан.

Како је оценио лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић, изборна крађа на Косову и Метохији је вређање Срба на тој територији. "Крали смо сами свој народ", рекао је Јовановић.

У тренутку обраћања опозиције, један од чланова РИК-а гласно је протестовао, наводећи да је конференција за новинаре испред сале у којој РИК пребројава гласове класично ометање рада тог органа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво