ОЕБС: Избори су били слободни

Ванредни парламентарни избори у Србији понудили су бирачима разноврсност избора уз поштовање основних слобода, закључили су међународни посматрачи, уз напомену да нису сви учесници имали једнаке шансе.

Грађани су бирали између великог броја политичких партија, а изборни дан је био миран и веома добро организован, истакао је Володимир Аријев, шеф делегације Парламентарне скупштине Савета Европе.

"Избори нису ограничени на изборни дан, а када је реч о изборној кампањи, кандидати су водили кампању отворено", навео је Аријев.

У саопштењу посматрача, које је објавио ОЕБС, оцењује се да је изборна администрација своје дужности обављала на ефикасан начин, као и да је уживала је поверење учесника избора.

"Иако су основна грађанска права била поштована, пристрасно извештавање у медијима, неправедна предност коју обезбеђује статус владајуће странке и нејасно разграничење државних и страначких активности, пољуљали су једнакост могућности у такмичењу учесника избора", наглашава се у саопштењу.

Такође, додаје се да законодавни оквир пружа добру основу за спроводење демократских избора у складу са опредељењима ОЕБС-а и осталим међународним обавезама и стандардима, али одређен број препорука ОЕБС-а и Венецијанске Комисије Савета Европе из претходних година није размотрен и узет у обзир.

Кључни недостаци се односе на недовољно прецизна правила везана за подношење и проглашење изборних листа, неефикасне мере против злоупотребе јавних ресурса за спровођење кампање, недовољно прецизна правила везано за финансирање изборне кампање, као и недостатке у решавању изборних спорова, непостојање санкција за одређене прекршаје и недостатак одредби о посматрацима.

Основна грађанска права била су поштована, а кандидатима је било омогућено да спроводе кампању на слободан начин, оцењују посматрачи.

Међутим, како се наводи, владајуће Српска напредна странка и, у нешто мањој мери, Социјалистичка партија Србије, повећале су своје учествовање на званичним догађајима током изборне кампање и користиле неправедну предност коју обезбеђује положај владајуће странке, уз нејасно разграничење државних и страначких активности што је у супротности са опредељенима ОЕБС-а и стандардима СЕ.

Посматрачи наводе и да су забрињавајући наводи о томе да су владајуће партије вршиле притисак на бираче и запослене у јавном сектору као и да се бирачи маме иницијативама о социјалној помоћи.

"Наша процена на основу нашег посматрања претходних шест недеља није само црно-бела. Постоје позитивни елементи, али и недостаци", рекао је амбасадор Герт Хинрих Аренс, шеф посматрачке мисије ОЕБС/ОДИХР.

Јавни медији су, како се наводи, обезбеђивали једнаку минутажу учесницима избора да би могли да представе своје изборне платформе у складу са законским обавезама.

Међутим, активности Владе и владајуће странке су биле доминантна тема у извештавању о изборној кампањи у склопу информативног програма, каже се у саопштењу.

Аналитичко и критичко извештавање на утицајним телевизијским каналима са националном покривеношћу је било ограничено, делимично због свеприсутне аутоцензуре која је резултат политичке контроле над сектором медија, закључују посматрачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво