Опозиција у РИК-у: Контролисаћемо комплетан изборни материјал

Лидери српске опозиције најавили су, после састанка са званичницима Републичке изборне комисије, да ће контролисати комплетан изборни материјал. Први човек демократа, Бојан Пајтић је ситуацију упоредио са 1996. годином и најавио апеле међународним институцијама и домаћој јавности. Тадић: "Опозицији није стран ни протест као начин борбе".

Доласку опозиционара у РИК претходио састанак лидера четири опозиционе странке у седишту Демократске странке, која је изборну комисију оптужила за "изборне манипулације".

"ДС ће бити солидарна и апсолутно подржати право гласа и сваког ко се бори за сваки глас грађана Србије. Спремни смо да учествујемо у прегледу свих резултата са парламентарних, покрајинских и локалних избора". рекао је председник ДС-а Бојан Пајтић после састанка са представницима РИК-а,

У РИК-у су, осим Пајтића, били и Борис Тадић, Чедомир Јовановић, Саша Радуловић, Александра Јерков, Балша Божовић, Санда Рашковић Ивић, Бошко Обрадовић, Марко Ђуришић, Ненад Константиновић, јавила је агенција Бета.

Они су присуствовали конференцији за новинаре РИК-а која је због разних питања опозиције у вези са неправилностима током изборног процеса трајала 45 минута а питали су и зашто је РИК-у требало толико дуго да објави прве прелиминарне резултате. 

"У Србији нема слободе ни демократије... Преко ове крађе не смемо прећи", рекла је председница Демократске странке Србије Санда Рашковић-Ивић.

Њен коалициони партнер, шеф покрета Двери Бошко Обрадовић је рекао да је РИК дозволио опозицији увид у комплетан изборни материјал.

"Остаћемо овде да спречимо изборну манипулацију", рекао је Обрадовић.

Председник покрета Доста је било, Саша Радуловић је, такође, најавио контролу комплетног изборног материјала, "укључујући преминуле и фантомске бираче".

Лидер СДС-а Борис Тадић је рекао да се мора бранити сваки глас бирача јер се "кршењем и прекрајањем изборне воље руши читав правни систем".

"Ми странке имамо сагласност око изборних резултата и сви ћемо заједно извршити увид у записник и гласачке листће који пристигну у РИК", рекао је Тадић. додајући да опозицији "није стран ни протест као начин борбе за одбрану демократског процеса".

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво