Србија бира: Излазност до 19 сати 52,9 одсто

Према подацима Цесида, до 19 часова гласало је 52,9 одсто бирача. Грађани су бирали 11. сазив републичког парламента од увођења вишестраначја у Србији. Право гласа имао је 6.739.441 бирач. Гласачка места била су отворена до 20 часова.

20.05 - На ванредним парламентарним изборима до 19 сати гласало је 52,9 одсто грађана с бирачким правом, саопштио је Цесид. 

20.00 - Затворена биралишта у Србији. 

19.50 - У Центру за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) речено је да је одзив бирача до 19 сати био 53,1 одсто.

19.35 - Цесид предвиђа да ће укупна излазност бити већа од 55 одсто. 

19.05 - До 18 часова на изборе је изашло 47.68 одсто уписаних бирача, саопштио је РИК. У централној Србији изашло је 47,44 одсто бирача, у Војводини 48,34 одсто, а у Београду 47, 14 одсто. На прошлим изборима укупна излазност до 18 сати била је 45,67 одсто.

18.05 - До 17 часова гласало је 43,5 одсто бирача, показују подаци Цесида. У Београду је излазност била 39,5 одсто, у Војводини 42,8, у Централној Србији 45,9 одсто. Пре две године укупна излазност у 17 часова била је, према Цесиду, 41,1 одсто.

15.10 - Према проценама Цесида, до 14 часова гласало је 29,7 одсто уписаних бирача, што је, према речима програмског директора те организације Ђорђа Вуковића, два посто више него пре две године.

15.05 - РИК: До 14 часова гласало је 28,89 одсто грађана. У централној Србији гласало је 28,96 одсто уписаних бирача, у Војводини 28,69, у Београду 28,46. 

14.30 - ОЕБС: На Косову и Метохији до 14 часова гласала 23.484 бирача или 21,86 одсто.

11.05 - РИК: Излазност до 10 сати на парламентарним изборима износи 8,85 одсто. У централној Србији гласало 8,50 одсто бирача, у Војводини 9,82, а у Београду 8,34 одсто.

11.00 - Једина неправилност забележена у Врању у ОШ "Доситеј Обрадовић", где је гласач иза паравана покушао да замени гласачки листић већ попуњеним листићем. 

10.15 - Цесид: До девет часова гласало је 5,2 одсто грађана. Највише гласача изашло је на биралишта у Војводини (6,6 одсто), у централној Србији гласало је 5,1 одсто грађана са правом гласа. У Београду гласало 4,2 одсто грађана.

09.15 - РИК: Избори протичу у најбољем реду, први подаци о излазности у 11 сати.

07.05 - Отворена бирачка места на којима ће грађани гласати.  

На парламентарним изборима се за 250 места надмеће 20 листа, на којима је укупно 3.270 кандидата.

Бирачка места су отворена у седам сати, а затварају се у 20 часова, до када траје и предизборна тишина, током које странке не могу путем медија слати политичке поруке и објављивати своје програме.

Свима који се у тренутку затварања нађу на бирачком месту биће омогућено да гласају.

До 18 сати на биралишта у Србији је изашло 47,68 одсто уписаних бирача, саопштила је Републичка изборна комисија.

У централној Србији до 18 сати изашло је 47,44 одсто, у Војводини 48,34 одсто, а у Београду 47,14 одсто уписаних бирача, рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

До 18 часова у Новом Саду гласало је 45,71, у Нишу 43,69 и у Крагујевцу 49,28 одсто уписаних бирача, показују подаци РИК-а

Према проценама Цесида, до 17 сати је на изборима гласало 43,5 одсто уписаних бирача, што је за два одсто више него 2014. године.

На Косову и Метохији до 18 часова гласало је 37.901 бирача или 35,28 одсто, саопштио је ОЕБС.  

Неправилност је забележена у Врању, на бирачком месту 24 – ОШ "Доситеј Обрадовић". Тамо је прекинуто гласање зато што je бирач унео заокружени гласачки листић, рекао је председник РИК-а Дејан Ђурђевић додајући да је реч о активистима Јединствене Србије.

О том случају ће, како је додао, бити обавештена полиција, а то бирачко место је затворено, гласање на њему ће бити поништено, а потом и поновљено. Ђурђевић је одбацио као нетачне гласине о кршењу већег броја изборних правила.

У Јагодини је једно бирачко место затворено када је мушкарац (54), члан проширеног састава Изборне комисије, из Српске радикалне странке, пијан разбио две гласачке кутије на бирачком месту.

Програмски директор Цесида Ђорђе Вуковић каже за РТС да је на Вождовцу била лажна дојава о постављеној бомби, али истиче да то нема везе са изборним процесом. Неколико бирачких места није отворено тачно у седам, каже Вуковић и додаје да то није утицало на изборе.

У Суботици је на појединим гласачким местима примећено да су грађани листиће убацивали у погрешне кутије због сличности боје за републичке и локалне изборе. У ГИК-у кажу да су листићи важећи и да ће бити разврстани.

Ђурђевић је раније навео да је завршено гласање у САД, Великој Британији и Канади, и да је све протекло у најбољем реду, а да се резултати са тих места не смеју саопштавати док се у 20 часова не затворе бирачка места.

Гласачко место за парламентарне изборе у Србији јутрос је отворено и у Амбасади Србије у Сарајеву, а избори теку без проблема, изјавио је председник бирачког одбора Чедомир Лабус. Гласа се и у Генералном конзулату у Бањалуци.

Укупан број бирача у Србији за све јединице локалне самоуправе и на свим бирачким местима је 6.739.441 – у Београду их је 1.618.264, у Војводини 1.728.991, централној Србији без КиМ 3.269.663, на Косову и Метохији 106.094, у иностранству 8.471 и у заводима за извршење кривичних санкција 8.658.

Грађани ће право гласа моћи да искористе на 8.378 бирачких места, од којих ће 29 бити унутар завода за извршење заводских санкција, 38 у иностранству, док се избори на Косову и Метохији одржавају на 90 бирачких места.

Мисија ОЕБС-а на Косову спровешће "акцију прикупљања гласова", како би омогућила бирачима са правом гласа приступ српским изборима, а потом ће гласачке кутије са "прикупљеним гласовима" транспортовати у Рашку и Врање.

Држављани Србије у САД, Канади и Великој Британији изашли су јуче на биралишта, док остатак дијаспоре гласа данас. 

Гласачки листићи за парламентарне изборе су оловно-сиве боје, а контролни листић за проверу исправности гласачке кутије прљаво-розе, док ће, када су у питању покрајински избори, листићи бити светлозелене боје, а контролни листић боје слонове кости.

Гласачки листић садржи редни број који се ставља испред назива изборне листе, називе изборних листа, према редоследу утврђеном на збирној листи, са личним именом првог кандидата са листе и напомену да се гласа само за једну изборну листу, заокруживањем редног броја испред назива те листе.

Приликом гласања грађани су дужни да имају личну карту или другу исправу за доказивање идентитета.

Бирач који није у могућности да гласа на бирачком месту (немоћно или спречено лице) може, најкасније до 11 часова на дан гласања, обавестити бирачки одбор да жели да гласа, а у том случају ће три члана бирачког одбора доћи код тог бирача и уз прописану процедуру омогућити му да гласа.

Бирач може гласати само једанпут, а то ће бити контролисано специјалним спрејовима и УВ лампама.

На бирачком месту је забрањено коришћење пејџера, мобилних телефона и других средстава веза и комуникација, а ако се у току гласања наруше правила, бирачки одбор се распушта, а гласање на том бирачком месту се понавља.

Редослед кандидата на гласачком листићу:

1. "Александар Вучић – Србија побеђује";

2. "За праведну Србију – Демократска странка (Нова, ДСХВ, ЗЗС)";

3. "Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма";

4. "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка";

5. "Двери – Демократска странка Србије – Санда Рашковић Ивић – Бошко Обрадовић";

6. "Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István – Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор";

7. "Борис Тадић, Чедомир Јовановић – Савез за бољу Србију – Либерално-демократска партија, Лига социјалдемократа Војводине, Социјалдемократска странка";

8. "Муамер Зукорлић/Muamer Zukorlić/Бошњачка демократска заједница Санџака/Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka";

9. "SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin СДА Санџака – др Сулејман Угљанин";

10. "За слободну Србију – Заветници – Милица Ђурђевић";

11. "Група грађана за препород Србије – проф. др Слободан Комазец";

12. "Руска странка – Слободан Николић";

13. "Републиканска странка – Republikanus part – Никола Сандуловић";

14. "Српско руски покрет – Слободан Димитријевић";

15. "Борко Стефановић – Србија за све нас";

16. "Дијалог – млади са ставом – Станко Дебељаковић";

17. "Доста је било – Саша Радуловић";

18. "Партија за демократско деловање – Ардита Синани Partia per veprim demokratik – Ardita Sinani";

19. "Зелена странка" и

20. "У инат – сложно за Србију – народни савез".

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво