Листе "падају" због фалсификовања потписа

Сутра у поноћ истиче рок за Републичку изборну комисију да утврди и у Службеном гласнику објави коначну збирну изборну листу. Рекордних 29 листа пријавило се ове године да учествује у трци за улазак у српски парламент. Међутим, из дана у дан листе "падају" због фалсификовања потписа.

Лажни печати, потписи и овере - новина у српском предизборном циклусу. Јуче су уочени у потписима Републиканске и Јединствене руске странке, а данас и у Мађарском покрету. Зато се и даноноћни рад у Рик-у претворио у откривање фалсификата.

Хоће ли Рик сутра до поноћи објавити коначну изборну листу?

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић каже да хоће.

Лажни потписи поједине странке не могу да скину са изборне листе, јер су поред фалсификованих сакупили и више од 10.000 ваљаних потписа. Међутим, тужилаштво их неће заобићи.

"У конкретном случају би се радило о кривичном делу фалсификовања исправе које је предвиђено чланом 355 кривичног закона за које је предвиђена казна до три године затвора", каже Лепосава Вујановић Порубовић из Првог основног јавног тужилаштва у Београду.

А, ко би могао у затвор, још се утврђује. За сада, из Тужилаштва, сумњиви потписи и печати већ су отишли на графолошко вештачење у полицију.

"Неправилности које су уочене су различите, почев од скенираног печата основног суда у Шапцу, преко овере потписа која није извршена у складу са законом. Говорим о поступању судских службеника до случају где је коришћен печат првог Основног суда који није у званичној употреби", каже Душан Ђерковић из Полицијске управе за град Београд.

Од 1990. године, највише листа такмичило се 2008, 22. Хоће ли се 24. априла такмичити рекордан број листа?

"За сада смо прогласили 19, треба да се изјаснимо о четири, тако да биће их најмање 19, а највише 23", каже председник РИК-а Дејан Ђурђевић.

Новина је и да ће због великог броја листа, у мултинационалним бирачким срединама, грађане на гласању сачекати дупло већи гласачки листићи од уобичајених.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво