Вучић: Само јединствени можемо све

Држава ће на сваки начин помоћи Србима који су остали на Косову и Метохији, који чувају српство и Србију, иако нема могућности какве је имала пре 1999, поручио је лидер СНС-а Александар Вучић на конвенцији напредњака у Зубином Потоку.

Александар Вучић је истакао да је то начин да се чува Србија, да се штити и чува Косово и Метохију.

"Данас смо видели највећу српску заставу на брани и Газиводама, на ономе што смо штитили и бранили у Бриселу месецима и годинама и успели да сачувамо иако није било лако", навео је Вучић.

Истакао је да је у претходних готово две године на Косову и Метохији урађено доста, а да лажне патриоте, које су раније управљале земљом и имале велике и тешке речи против других Срба, на свему што је важно за Србе нису урадиле ништа.

"Погледајте шта смо данас на северу обишли, видели, урадили. Прошле године производња и искришћавање наших потенцијала на Газиводама је било највеће у савременој историји", рекао је Вучић.

Подсетио је да је договорена изградња нове фабрике акумулатора у Звечану, која ће запослити 216 људи, да је отворено онколошко одељење у Косовској Митровици, да је тамошњи здравствени центар прерастао у Клинички центар, да је отворена нова зграда Медицинског факултета у Косовској Митровици, а да је мало таквих зграда у Београду.

"Погледајте, пријатељи, када нам неки држе предавања о чувању и обнови наших манастара и светиња, погледајте како изгледа данас црква у Бањској, а како је изгледала пре две године, како се обнавља Грачаница, како изгледају Дечани. А недалеко одавде у Дежави, месту Светог Саве, коначно се диже црква и све је то урађено само у последњих годину и 10, 11 месеци. Све за тако кратко време", навео је Вучић.

Поручио је да само јака Србија, која има углед и репутацију успешне земље, може да штити интересе на Косову и Метохиј и додао да је зато важно да се понашамо одговорно и мудро.

Обраћајући се присутнима у препуној спортској хали у Зубином Потоку, Вучић је напоменуо да није шармантан, те да не уме да се осмехује и говори као, како је рекао, неки други, али је указао шта су "учинци" неке друге власти.

"Погледајте шта су они урадили, а погледајте километре пута које смо ми урадили, па погледајте да смо коначно читаво приобаље и Ибра и Газиводског језера ставили под Србија воде и коначно можемо да радимо наш посао", рекао је Вучић.

Често прекидан аплаузима, Вучић је рекао да је спреман на разговор са Албанцима, али да морамо да знамо шта је то што је српско, што штитимо, шта је то од чега се не одустаје и шта је то што никада нећемо да дамо.

Осврнувши се на досадашње преговоре Београда и Приштине у Бриселу, Вучић је рекао да српској делегацији тамо никада није лепо, јер немају чему да се радују.

"Али, тамо смо, јер је неопходно да би наш народ на Косову и Метохији био сигуран, неопходно да бисмо сачували репутацију Србије", рекао је лидер српских напредњака.

Присетио се, како је рекао, да је једном било веома тешко.

Напомињући да су му Maрко Ђурић и Александар Вулин сведоци да им је на то узвратио кроз осмех, иако они нису очекивали такву његову реакцију, рекавши: "Јел то све што имате да ми кажете... каријера... политика. То је ситница, али ми не одустајемо од оног што смо рекли. Само ви радите свој посао".

Србији, поручио је Вучић, а посебно Србима на КиМ више него икада је потребно да се води, како је рекао, мудра Милошеву политику, да има најхрабрије који ће да штите земљу, али и да се не улази у сукобе, да се радује сваком детету у сваком српском месту на КиМ.

Поручио је и да влада у Београду много чешће током једног дана мисли на све оно што би могла да уради за КиМ.

Али, додао је, ни то није довољно.

"Обећавам да ћемо да радимо вредно за све вас у сваком српском месту једнако као за Србе и грађане Београда, Новог Сада, Ниша...", поручио је Вучић.

Вучић се захвалио на присуству супрузи Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе СДП, који се налази у затвору због наводних ратних залочина, те поручио да поздрави супруга и пожели му добро здравље.

Захваливши свима који су дошли на данашњу страначку конвенцију, Вучић је говор завршио речима: "Хоћемо Србију јединства и Србију победе. Молим вас за један велики аплауз за уједињену Србију. За Косово и Метохиију у Србији. Живела Србија. Србија побеђује".

"Само снажна Србија обезбеђује опстанак српског Косова"

Лидер Покрета социјалиста Александар Вулин истакао је да је увек осећао понос са српским народом на Косову, дивљење за њихову храброст и снагу, вољу, љубав, али да данас осећа стид, јер се стиди човека који је бацио бомбу уочи доласка српског премијера на српско Косово.

"„Стид и увреда народу Ибарског Колашина да и таквих има да српског премијера дочекају бомбом и метком на српском Косову. Зато је глас против Вучића управо повратак у српске сукобе. Хоће да нас уведу у бомбе, метак, Србина против Србина. Никад више!“", подвукао је Вулин.

Рекао је да су Вучића у свету терали да попусти и окрене, барем на тренутак, поглед од Срба на Косову и Метохији, али да он никада није попустио, чему се диви.

"„На њега можете бомбом, метком, али ниједном неће попустити и главу скренути. Он непрестано када ради мисли како ће се то одразити на Србе на Косову и Метохији“", објаснио је Вулин.

Напоменуо је да ће Србије на Косову и Метохији бити колико се изборимо за њу, као и да Србе на Косову и Метохији могу да победе само себе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да су данас очи целе Србије и целе Европе упрте на Косово и Метохију и у Зубин Поток, те је замолио Србе да покажу колико куца срце Косова и Метохије за своју Србију.

„"Ми данас не смемо да окрећемо леђа ни истоку ни западу, ни северу ни југу. Морамо да се боримо за нашу земљу на сваком кораку и континенту. Требало је да видите како се премијер бори у Бриселу за разлику од оних који лапрдају"“, истакао је Ђурић.

"„Ми најбоље знамо колико је важно да у Београду имамо јаку владу и политичара који је спреман да жртвује самог себе“", подвукао је Ђурић позвавши Србе на Косову да 24. априла гласају за победу Србије.

Председник Српске народне партије Ненад Поповић је оценио да Србија само са Русијом побеђује.

Подсетио је да су прошлог лета „велика Русија и Владимир Путин спречили резолуцију у УН о Сребеници, као и да лажна држава Косово постане чланица Унеска.

"„Русија је увек чувала и чуваће Косово и Метохију, и зато морамо да чувамо наше пријатељство са братском Русијом. „Они знају да ова листа никада неће увести санкције Русији, а то мисли и обичан руски грађанин. Зато глас за нашу листу предтсваља глас да ова коалиција никада неће забити нож у леђа Русији, а глас за Вучића је глас да ћемо сачувати Косово“", поручио је Поповић.

Како је рекао, да би сачували Косово потребна је економски снажна Србија, а Русија је најнаклоњеније тржиште, на које Србија може све да извози.

Председник привременог органа општине Зубин Поток Стеван Вуловић истакао је да Косово и Метохија није географски појам, већ начин размишљања и живота, због којег су нас вековима прогањали са ових простора, а не престају ни данас.

„"Само зато што бранимо и што ћемо и даље бранитисвоје Газиводе, Трепчу, Брезовицу, манастире, све што је српско, а на Косову и Метохији је српско све“", подвукао је Вуловић.

Навео је да је брука била османлијска власт која је хтела да прода све, па је Срба из дана у дан било све мање, али да је зато влади премијера Вучића све српско свето и да неће низашта издати Косово и Метохију.

„"Наш опстанак на овим просторима није могућ без владе Србије, нити 24 часа. Онолико колико будемо чували Србију на светој српској земљи Бог ће чувати нас“", закључио је Вуловић.

Присутнима се обратио и српски пољопривредник из села Зебница Драган Васић који је замолио премијера да свакога дана помисли на Србе на Косову и Метохији.

Рекао је да се овде може лепо живети, а да би било лакше да се Србима гарантује безбедност, јер многи на њиве не излате због страха.

"„Постарајте се да на Косову и Метохиј не будемо грађани другог реда"“, позвао је Васић премијера.

КУД „Копаоник“ извео је химну Републике Србије, коју су присутни поздравили громогласним аплаузом, показујући своју приврженост Србији.

Катарина Шулкић, актуелна мис Србије, отпевала је традиционалну песму „"Црвен цвете“".

Присутни у спортској дворани у Зуном Потоку дочекали су лидера СНС-а бубњевима, заставама Републике Србије, као и заставама СНС-а, СДПС-а, ПС-а.

Присуствовали су министар правде Никола Селаковић, потпредседник СНС Братислав Гашић, као и супруга лидера грађанске иницијативе "Слобода, правда, демократија" Оливера Ивановића - Милена.

Грађани су носили и транспарент са речима подршке Ивановићу.

У спортској хали, где је одржан скуп, било је неколико хиљада грађана, а улице Зубиног потока и кафићи били су препуни јер многи који су дошли, нису успели да уђу у дворану.

На терасама кућа могле су да се виде и заставе Српске радикална странке и налепнице на којима је писало "Шешељ".

 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво