Праћење избора и преко апликације за мобилне телефоне

Софтвер "Посматрач избора" моћи ће да преузме свако ко има мобилни телефон и тиме да постане посматрач избора.

Грађани Србије моћи ће путем апликације за мобилне телефоне да прате цео изборни процес и пријаве све евентуалне неправилности које примете, поручено је на конференцији за медије на којој је представљен софтвер "Пoсматрач избора".

Александар Ђекић из Бечејског удружења младих рекао је да је задатак апликације да се грађани што лакше и у што већој мери укључе у праћење изборног процеса и активности политичара, "како би кампања била што транспарентнија".

"Софтвер је најбољи начин да се што већи број грађана укључи у праћење избора", поручио је Ђекић, оцењујући да ће политичари због тога више водити рачуна приликом пријављивања трошкова кампање у финансијским извештајима.

Како је објаснио, циљ апликације је да се "мапира" активност политичара током изборне кампање и да се упореди са финансијским извештајима које после странке предају.

Подсетио је да су током кампање 2014. године странке на рекламирање на ТВ станицама потрошиле 9,7 милиона евра, а на билборде у Београду 2,2 милиона евра, те констатујући да је то огроман новац, истакао да је то још један од разлога што су одлучили да направе апликацију "Праћење избора".

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија рекао је да је апликација важан искорак у праћењу избора, јер се путем ње грађани укључују у предизборну кампању на другачији начин, те да ће свако ко има мобилни телефон моћи да буде посматрач избора.

"На овај начин грађани добијају другачију улогу у праћењу избора и од самог почетка грађани се питају и могу нешто да покажу", рекао је он.

Добро да има што више посматрача 

Немања Ненадић из Транспарентности Србија, сумирајући утиске мониторинга изборних кампања 2012. и 2014. године, рекао је да је добро да има што више посматрача избора, јер се показало и да државни органи чији је то задатак не могу баш све да испрате.

Каже да у друштву постоји уврежено мишљење да је финансирање политичких активности увек повезано са неком злоупотребом, па је зато веома важно да се прати шта странке раде у кампањи.

"Ма колико било организовано цивилно друштво, оно не може да похвата све конце, на пример какав је новац ушао у странку, али има тога шта можемо да урадимо", рекао Ненадић.

Каже и да странке у финанијским извештајима често "заборављају" да пријаве неке ситне ствари попут непријављивања рекламе на некој ТВ станици, али да сигутно у извештају неће изоставити оне "крупне".

"На нама је да подсећамо државне органе да раде свој посао када странка нешто не пријави у финансијском извештају", рекао је Ненадић који је додао да ће Транспарентност такође пратити изборе и да ће пажњу посветити такозваној фукционерској кампањи.

У пројекат "Праћење избора" је укључено 30 организација широм Србије, а софтвер се може преузети на Google Play Store.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво