ЛСВ тражи обнављање Покрајинског завода за статистику

Лига социјалдемократа Војводине затражила је поновно оснивање Покрајинског завода за статистику, саопштивши да Републички завод не прикупља податке који су неопходни за израду стратешких и планских документа од значаја за Војводину. Утемељење за ту иницијативу ЛСВ налази у Статуту АП Војводине, наведено је у саопштењу.

У Статуту АП Војводине на који је Народна скупштина Републике Србије дала претходну сагласност стоји да АП Војводина прикупља и обрађује статистичке податке на својој територији, изјавила је данас чланица Председништва Лиге социјалдемократа Војводине Маја Седларевић.

"Покрајински завод за статистику је постојао у Војводини до почетка деведесетих година, када је укинут. Од тада постоји један врло озбиљан проблем, из врло једноставног разлога, што Републички завод за статистику не прикупља и не обрађује податке нити о друштвном бруто поизводу нити о демогафији, привреди и другим областима на регионалном нивоу, односно на нивоу АП Војводине" - навела је Седларевић.

Додала је да су такви подаци неопходни да би могли да се израђују стратешки и плански документи од значаја за АП Војводину.

Како истиче, реоснивање Покрајинског завода за статистику најцелисходније би било извршити изменама и допунама Закона о званичној статистици Републике Србије и управо то је једна од првих ствари које ће посланици и посланице ЛСВ урадити у Народној скупштини Републике Србије, саопштио је ЛСВ.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво