Затвара се Главна железничка станица у Београду, уводи се нова организација

"Инфраструктура железнице Србије" најавила је да ће од 1. јула ове године у потпуности обуставити железнички саобраћај у Главној железничкој станици Београд, као и на прузи Београд Главна станица – Панчевачки мост, што је шест месеци раније него што је пројектом било предвиђено.

То значи да се од 1. јула укида железничко службено место "Београд Главна станица" и у потпуности обуставља железнички саобраћај на подручју Савског амфитеатра.

Радови на измештању инфраструктурних железничких капацитета из станице Београд и са подручја Савског амфитеатра реализују се брже од планираног, наводи се у саопштењу "Инфраструктуре железнице Србије".

У складу са тим, железничке компаније "Србија воз" и "Инфраструктура железница Србије" уводе нову организацију путничког железничког саобраћаја у београдском чвору.

Према тој организацији, међународни возови за превоз путника, који су планирани да саобраћају између Београда и Бара, од 16. јуна полазиће из железничке станице Топчидер ка Црној Гори и из Бара долазити у железничку станицу Топчидер. То значи да ће од 16. јуна из железничке станице Топчидер полазити међународни дневни воз за Бар у 9.21 сат, као и вечерњи воз у 21.21 сат.

Међународни воз на релацији Суботица–Бар–Суботица, који креће од 19. јуна, саобраћа из железничке станице Суботица у 16.45 сати преко "Београд Центра" и обратно.

Осим возова између Србије и Црне Горе, од 1. јула сви међународни возови саобраћаће до железничке станице "Београд Центар", која ће бити и полазна станица ових возова у супротном смеру. Реч је о два воза из Будимпеште, као и по једном возу из Беча, Љубљане, Цириха, Солуна и Софије до Београда и из главног града Србије за Мађарску, Аустрију, Словенију, Швајцарску, Грчку и Бугарску.

За возове у унутрашњем путничком железничком саобраћају, који су до сада саобраћали преко Главне железничке станице Београд, од 1. јула полазна и долазна станица биће "Београд Центар" у Прокопу.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 19. јун 2018, 12:53) - Hromi [нерегистровани]

profit

Zato sto bi neko da zaradi na zemljistu zeleznicke stanice. A Beogradjani to dopustaju.

(петак, 15. јун 2018, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

srpska originalnost=glupost,nestrucnost,neprakticnost

Ko je iole putovao Evropom i svetom i zemljama gde je zeleznica razvijena, zna da su centralne stanice u centru grada. Koloseci su podzemni u nekoliko nivoa, a sama zgrada stanice je vrlo reprezentativna, sa velikim brojem radnji. Zasto se ovi kod nas prave pametni i izmisljaju toplu vodu?

(петак, 15. јун 2018, 21:13) - anonymous [нерегистровани]

Čega se pametan stidi...

Pre roka ugašena glavna železnička stanica. Premešteni vozovi za Bar u Topčider koji je samo jedna mala stanica na periferiji. Premešteni svi drugi vozovi u saobraćajno nepristupačnu stanicu koja je pri tome nedovršeno i zatvoreno gradilište.

(петак, 15. јун 2018, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Ako Zeleznicki stanicu Beograd izmestite, onda vise to nije Beograd

...

(петак, 15. јун 2018, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

Zeleznicka stanica Beograd

je Istorijski spomenik i kao takav ne zasluzuje da se bilo sta na njemu radi, a o izmestanju saobracaja nema ni govora. Grad moze da ima deset novih zeleznickih stanica ali ova mora da ostane.

(петак, 15. јун 2018, 20:14) - Srbija [нерегистровани]

Bravo

Cestitam na brzini radova.

(петак, 15. јун 2018, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

?????

Људи повежите тај Београд Центар са остатком града и за нас обичне смртнике без аутомобила. Или је ово тачка на пропаст железничког превоза путника.

(петак, 15. јун 2018, 20:00) - Stefan [нерегистровани]

Stara stanica pretvara se u muzej

Stanica ostaje u okviru projekta "Beograd na vodi", i biće rekonstruisana, uređena i premodifikovana u muzej.

(петак, 15. јун 2018, 19:42) - Dejan R [нерегистровани]

Najzad

E najzad i to da se desi, da se centar grada malo rastereti...

(петак, 15. јун 2018, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

prodato

i da li se vec zna ko je novi vlasnik, stare zgrade i zemljista zeleznice