РИК: Понављање избора на једном месту у Новом Пазару

На једном бирачком месту у Новом Пазару ће бити поновљени избори, одлучио РИК. То бирачко место није било отворено на дан избора јер је недостајало 12 гласачких листића.

Избори на бирачком месту број 27 у Новом Пазару биће поновљени, одлучила је Републичкa изборна комисија.

РИК је усвојио приговор који је упутило овлашћено лице подносиоца изборне листе СДА Санџака Ахмедин Шкриља у којем је наведено да то изборно место није било отворено 16. марта, на дан избора, јер је недостајало 12 гласачких листића.

Координатор РИК-а за ту област Вељко Ракић рекао је да је обавештен да недостају листићи и да је био става да бирачко место треба отворити, а из Београда допремити недостајуће листиће, јер то није разлог да се грађанима не омогући бирачко право.

Навео је и да је нетачно да РИК није желео да се огласи, како је то наведено у приговору.

Заменик председника РИК-а Тамара Стојчевић истакла је да Комисију не интересују разлози зашто бирачко место није отоврено, већ чињеница да грађанима није омогућено да гласају, а члан РИК-а у проширеном саставу испред СДА Санџака Јасмина Бахтијаревић рекла да бирачко место није ни било отворено, јер није убачен конторлни листић.

"На бирачко месту 27 уписано је 2.389 бирача, чланови бирачког одбора из БДЗ и СДПС нису дозволили да се отвори то бирачко место, а не СДА, а да су избори одржани, СДА би била победник на изборима у Новом Пазару", рекла је Бахтијаревић.

Оценила је и да би то утицало на коначни број мандата који би СДА освојила и додала да "2.389 гласова мањинског народа вреди висе од милион гласова већине", након чега је заменик председника РИК-а одузела реч и није дозовлила, како је нагласила, политизацију седнице РИК-а.

РИК је, такође, одбацио укупно седам приговора и донео одлуку да се повећа висина накнаде за чланове радних тела и бирачких одбора на Косову и Метохији за 2.500 динара, због, како је објашњено, трошкова које су имали за храну и превоз, а које су сносили из личних средстава.

број коментара 0 Пошаљи коментар