Нова политичка географија Србије

Разочарање у претходни период и нада бирача да у Србији није све изгубљено, тако аналитичари тумаче убедљиву победу напредњака на изборима. Такође, избори су били и бродолом за странаке које су чиниле некадашњи ДОС.

Да ли је после ванредних парламентарних избора измењена политичка географија. Србије Разочарање у претходни период и нада бирача да у Србији није све изгубљено - тако аналитичари тумаче убедљиву победу Коалиције око напредњака. На прво место стављају ауторитет лидера странке.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је Александар Вучић нека врста "прворазредног бренда" Српске напредне странке.

"Велики део грађана га препознаје као некога ко је довољно енергичан да делује као човек који перснификује шансу да се нешто у Србији помери", констатује Анђелковић.

"Свакако да је његовом позитивном имиџу допринело и то што је политички стао иза борбе против корупције и да је спреман да понуди перспективу грађанима Србије", објашњава аналитичар Дејан Вук Станковић.

Да једна странка у изборном систему Србије добије готово 50 одсто гласова било је у домену научне фантастике - до јуче. Шта се променило?

Аналитичар Зоран Лучић сматра да се променило мишљење бирачког тела.

"Поставља се питање одакле ти гласови? И одговор је - одасвуд. То је закон просто. Он је повукао и од апстиненције са прошлих избора и од апсолутно сваке странке, почевши од најмањих странака и од ових који су им врло близу", каже Лучић.

Осим тријумфа једне странке, јуче смо били сведоци и бродолома странака које су чиниле некадашњи ДОС.

"Грађани су рекли шта мисле о путу од 2000. до данас, током кога смо добрим делом руинирали економију, дошли до тога да нам је индустријска производња 10 посто мања него у Милошевићево време", додаје Анђелковић.

Зоран Лучић каже да га то не изненађује. "Па погледајте колико је странака отпало од ДС-а. Не може једна земља да трпи четири или 16 Демократских странака", додаје Лучић.

"ДС је схваћена као странка која није испунила своју историјску мисију да изгради систем који би омогућио Србији да напредује", оцењује Станковић.

Александар Вучић је најавио да ће влада бити формирана брзо, али избегава да каже каква ће бити.

Једни прижељкују коалициону, јер је за промене које чекају Србију, потребан шири фронт. Други мисле да би било природније да колација око напредњака сама седи у Немањиној. Тако би, истичу, и сносили одговорност коју су им бирачи дали на изборима.

број коментара 0 Пошаљи коментар