Читај ми!

Европске честитке Србији на изборима

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и европски комесар за проширење Штефан Филе упутили су честитке Србији на успешно одржаним изборима. Ештонова најавила да ће ускоро посетити Србију.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон честитала је народу Србије на одржаним изборима и најавила скору посету Београду.

"Честитам народу Србије на одржаним изборима", рекла је Ештонова на конференцији за медије након састанка министарског савета у Бриселу.

"Први потпредседник Владе Александар Вучић очигледно је показао одличне резултате", констатовала је Ештонова и најавила да ће ускоро посетити Србију.

Истакла је да се Вучић досад показао као важан део дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине и навела да се нада да ће се тај дијалог што пре наставити.

И европски комесар за проширење Штефан Филе упутио је честитку Србији на успешно одржаним изборима и истакао да резултати доказују да су грађани опредељени за наставак европских интеграција.

"Честитам Србији на одржаним ванредним изборима током којих је, према оцени посматрача, гласачима била понуђена истинска могућност да се определе на основу здравих правних темеља", поручио је Филе у саопштењу за јавност.

Филе је навео да су посматрачи указали на потребу за даљим законским реформама изборног процеса, поготово када је реч о плурализму медија и позвао будућу владу да предузме кораке у том правцу.

"Драго ми је да је народ Србије поново потврдио јасну подршку континуираној европској оријентацији владе", рекао је Филе у саопштењу.

Указао је на то да је Српска напредна странка освајањем апсолутне већине у Народној скупштини преузела на себе велику одговорност.

"Поздрављамо намеру лидера СНС-а Александра Вучића да поведе интензивне разговоре о што скоријем формирању владе", истакао је комесар, подсећајући да је у овој години отворен процес преговора о придруживању ЕУ.

Он је упозорио да Србију очекују тешки изазови на пољу структурних реформи и даљег рада на успостављању владавине права.

"Сем тога, неопходно је да се настави дијалог о нормализацији односа са Приштином, као и да се спровођење досадашњих договора убрза", поручио је Филе.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин очекује да ће после парламентарних избора у Србији бити формирана снажна и оперативна влада и истиче да су социјална питања изазов број један.

Честитке лидеру напредњака на убедљивој победи упутио је и министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц.

"У тој победи видим јасан налог грађана Србије да се доследно настави курс приближавања ЕУ који заступа СНС. Такође, да се настави улога фактора стабилности у региону, коју је Србија протеклих година заузела, а која има за циљ развој добросуседских односа, зато је добила подршку грађана", оценио је шеф аустријске дипломатије у саопштењу.

Подвукао је да ће Аустрија и даље подржавати приближавање ЕУ, указујући на то да је процес европских интеграција Србије у интересу ЕУ и читавог региона Западног Балкана. Истовремено је нагласио да нормализација односа Београда и Приштине мора, новим енергијом, бити настављена са обе стране, а досадашњи резултати охрабрују, али остаје још много тога да се уради.

Он је изразио задовољство што ће и даље посланици три мањинске странке бити у Скупштини, указујући на то да је заштита права мањина једна од основа ЕУ. Додао је да је одржавање избора без проблема охрабрујући сигнал европског приближавања.

Према његовим речима, веома је битно да се што пре спроведу најављене економске реформе, које ће користити грађанима, а уједно и подстаћи хитно потребне инвестиције.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво