Међународни посматрачи: Избори протекли регуларно

Србија је спровела демократске изборе и начин на који се гласало заслужује сваку похвалу, рекли су међународни посматрачи. Ипак, изразили су забринутост због недостатка транспарентности власништва над медијима и независности новинара.

Ванредни парламентарни избори спроведени су у складу са законом и уз поштовање основних слобода, закључак је међународних посматрача. Упркос томе, незадовоњни су утицајем на медије који су вршиле политичке странке на власти.

"Србија је спровела истински демократске изборе, са широком лепезом опција за бираче и ефикасним процедурама. Инклузиван и транспарентан начин на који је гласање спроведено заслужује сваку похвалу", рекао је Роберто Батели, специјални координатор који је предводио краткотрајну посматрачку мисију ОЕБС-а.

"Бирачи и представници политичких партија показали су висок ниво поверења у изборни процес, на шта сви грађани могу да буду поносни", закључио је Батели.

Изборне комисије на свим нивоима професионално и делотворно су извршиле свој задатак и испуниле законске рокове, а РИК је усвојила одлуке на седницама отвореним за медије и акредитоване посматраче, констатовали су представници посматрачког тима Мисије ОЕБС-а у Србији и Парламентарне скупштине Савета Европе, који су данас представили прелиминарни извештај о изборима.

"Посебно смо импресионирани што су високи стандарди процедура на дан избора испуњени не само у Београду и другим великим градовима, већ и у селима и руралним срединама", рекао је Луиђи Компања, шеф делегације Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Међународни посматрачи су, међутим, оценили да је, упркос великом броју јавних и приватних медија и разноврсној медијској слици, понуђени спектар ставова био ограничен утицајем који су на медије вршиле политичке странке на власти, укључујући дискреционо финансирање из јавних извора средстава.

"Медијско окружење је било плуралистичко, али су недостајали независност новинара и транспарентност власништва над медијима", рекао је Педро Аграмунт, шеф делегације Парламентарне скупштине Савета Европе.

Он, је, такође, приметио да је борба против корупције била једно од главних питања у изборној кампањи и да би новоизабрана скупштина Србије требало да предузме конкретне мере да реши овај проблем.

Сви представници међународне посматрачке мисије изразили су задовољство добродошлицом и сарадњом на коју су наишли у Србији.

Међународна посматрачка мисија је заједнички подухват ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права, ОЕБС-ове Парламентарне скупштине и Парламентарне скупштине Савета Европе.

Овај заједнички подухват обухвата 93 посматрача из 32 земље, укључујући 47 парламентараца и запослене у ОЕБС ПС, 28 дугорочних посматрача и експерата из Ограничене мисије за посматрање избора ОЕБС/КДИЉП, и 18 парламентараца и запослених у ПС СЕ.