ТС: Нови изазови у борби против корупције

Резултати избора, који омогућавају листи СНС да самостално формира парламентарну већину и владу, значе нову шансу, али и нове ризике у борби против корупције, упозорава Транспарентност Србија.

Невладина организација Транспарентност Србија оценила је да резултати ванредних парламентарних избора у Србији, који омогућавају листи Српске напредне странке да самостално формира парламентарну већину и владу, значе нову шансу, али и нове ризике у борби против корупције.

"Новонастала ситуација отвара могућност будућој Влади да усваја и спроводи реформе за које је добила подршку грађана без 'кочења' од стране коалиционих партнера. Имајући у виду несумњиви утицај извршне власти на органе гоњења, надамо се да ће таква ситуација погодовати и решавању свих случајева корупције из прошлости", наводи се у саопштењу ТС.

Указано је да "апсолутна политичка моћ ствара ризике за откривање и решавање случајева корупције који настану у будућности, управо због тога што још није изграђен систем у којем 'политичка воља' не би била значајан чинилац за примену закона".

"На основу презентованих предизборних програма, слогана и изјава не може се поуздано знати шта ће тачно нова влада радити, ни у економској политици, ни у реформи јавног сектора, ни у борби против корупције, поготово када се има у виду да су предизборне поруке у вези са борбом против корупције биле махом посвећене репресивном деловању, односно, активностима полиције и тужилаштва", истакла је ТС.

Та организација сматра да нова влада треба да прецизира како ће координирати борбу против корупције и разматрати годишње извештаје независних државних органа у Скупштини, после чега би уследило објављивање споразума и уговора које држава закључује са инвеститорима.

број коментара 0 Пошаљи коментар