Читај ми!

Пастор: Очекујем позив СНС-а на разговоре

СВМ заинтересован да буде део парламентарне већине и да учествује у влади и очекујем позив од СНС-а у наредна два-три дана, каже Иштван Пастор. Лидер СВМ-а сматра да убедљива победа напредњачке коалиције на парламентарним изборима није аргумент за расписивање ванредних избора у Војводини.

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор очекује да у наредна два до три дана добије позив од Српске напредне странке на разговоре о могућем учешћу те мањинске странке у будућој Влади Србије и у парламентарној већини.

"Та могућност постоји и очекујем у следећа два-три дана први сусрет и разговоре. Желимо да се договоримо о уласку наших приоритета у будући програм будуће владе", рекао је Пастор агенцији Бета.

Додао је да је СВМ заинтересован да буде део парламентарне већине и да учествује у влади у оперативном смислу, на нивоу државних секретара.

Убедљиву победу коалиције окупљене око СНС-а окарактерисао је као "изборни политички цунами" и додао да тако убедљива победа није била очекивана и да је сада сасвим легитимно да коалиција око напредњака може и сама управљати државом.

"Ипак, и даље мислим да постоји простор у коме бисмо могли разговарати о сарадњи", рекао је Пастор.

Додао је да, као председник Скупштине Војводине, сматра да без обзира на убедљиву победу напредњачке коалиције на ванредним парламентарним изборима, то није аргумент за расписивање ванредних парламентарних избора у Војводини.

"Овај изборни резултат показује актуелно стање политичког расположења грађана Војводине, али то само по себи није довољно за расписивање избора", поручио је Пастор.

Он је подсетио да је начин расписивања покрајинских избора утврђен Статутом Војводине и Покрајинском скупштинском одлуком о избору посланика.

Подсетио је да изборе за посланике расписује председник скупштине 90 дана пре истека мандата Скупштине, а пре рока их може расписати у случају распуштања скупштине.

Председник Скупштине Војводине може да распусти парламент на образложени предлог покрајинске владе, као и у случају изгласавање неповерења покрајинској влади, и то у случају ако скупштина не изабере нову покрајинску владу у року од 30 дана од изгласавања неповерења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво