Пастор: Очекујем позив СНС-а на разговоре

СВМ заинтересован да буде део парламентарне већине и да учествује у влади и очекујем позив од СНС-а у наредна два-три дана, каже Иштван Пастор. Лидер СВМ-а сматра да убедљива победа напредњачке коалиције на парламентарним изборима није аргумент за расписивање ванредних избора у Војводини.

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор очекује да у наредна два до три дана добије позив од Српске напредне странке на разговоре о могућем учешћу те мањинске странке у будућој Влади Србије и у парламентарној већини.

"Та могућност постоји и очекујем у следећа два-три дана први сусрет и разговоре. Желимо да се договоримо о уласку наших приоритета у будући програм будуће владе", рекао је Пастор агенцији Бета.

Додао је да је СВМ заинтересован да буде део парламентарне већине и да учествује у влади у оперативном смислу, на нивоу државних секретара.

Убедљиву победу коалиције окупљене око СНС-а окарактерисао је као "изборни политички цунами" и додао да тако убедљива победа није била очекивана и да је сада сасвим легитимно да коалиција око напредњака може и сама управљати државом.

"Ипак, и даље мислим да постоји простор у коме бисмо могли разговарати о сарадњи", рекао је Пастор.

Додао је да, као председник Скупштине Војводине, сматра да без обзира на убедљиву победу напредњачке коалиције на ванредним парламентарним изборима, то није аргумент за расписивање ванредних парламентарних избора у Војводини.

"Овај изборни резултат показује актуелно стање политичког расположења грађана Војводине, али то само по себи није довољно за расписивање избора", поручио је Пастор.

Он је подсетио да је начин расписивања покрајинских избора утврђен Статутом Војводине и Покрајинском скупштинском одлуком о избору посланика.

Подсетио је да изборе за посланике расписује председник скупштине 90 дана пре истека мандата Скупштине, а пре рока их може расписати у случају распуштања скупштине.

Председник Скупштине Војводине може да распусти парламент на образложени предлог покрајинске владе, као и у случају изгласавање неповерења покрајинској влади, и то у случају ако скупштина не изабере нову покрајинску владу у року од 30 дана од изгласавања неповерења.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. мар 2014, 16:00) - Zoran [нерегистровани]

Poruka g. Pastoru

Nemoze samo da se trazi.
Pitanje je, dali vi imate legitimitet da udjete u vladu.
Raspisite izbore u Vojvodini pa cete da mozda dobijete i taj legitimitet.

(понедељак, 17. мар 2014, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

OK

Pastor dobro prica. SNS ce napraviti koaliciju sa ovim manjinskim strankama i tako se resiti (bar) SPS-a. 

(понедељак, 17. мар 2014, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Koji postotak?

Treba imati da bi pravili pnude ili ultimatime Vecini.

(понедељак, 17. мар 2014, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

Ovo rece...

...
""Ovaj izborni rezultat pokazuje aktuelno stanje političkog raspoloženja građana Vojvodine, ali to samo po sebi nije dovoljno za raspisivanje izbora", poručio je Pastor."

... i ne pocrvene.

(понедељак, 17. мар 2014, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

zasto da ne

A zasto da ne budu raspisani i pokrajinski izbori???
Mislim da je pokrajinska vlada izgubila legitimitet,i mene bi bilo sramota da budem u toj vlasti...
Kolko vidim ta vlada nema dobru saradnju ni sa Vojvodjanima,a kamoli sa republickom vladom.
Pajtic se nije cak ni oglasio,a kamoli da cestita pobedu,doj je Djilas cestitao pobedu!