Читај ми!

Немачки медији о победи СНС-а

У анализи убедљиве изборне победе Српске напредне странке, немачки медији истичу да је Александар Вучић већ био "моћни човек Србије". "Дојче веле" напомиње да је Вучић добио јасан мандат за спровођење болних реформи.

Александар Вучић је већ био "моћни човек Србије", а сада је, судећи према прелиминарним резултатима гласања, са својом Српском напредном странком освојио апсолутну већину, пише немачки Шпигл.

У тексту под насловом "Јасна изборна победа за проевропску СНС", недељник преноси да је Вучић после изборног тријумфа, пред својим партијским присталицама, рекао да се Србија налази пред "тешким реформама" и изнео убеђење да ће земља наставити пут у правцу Европске уније и борбу против корупције, преноси Танјуг.

Вучић је, истиче Шпигл, најавио привредне реформе и жели да победи незапосленост у земљи у којој је званично 27 одсто незапослених.

Победа СНС није дошла неочекивано, оцењује магазин, подсећајући на истраживања јавног мњења у којима је СНС била јасно испред својих коалиционих партнера - социјалиста.

Дојче веле наводи да ће Александар Вучић бити нови председник владе, истичући да је новој влади потребан јасан мандат за болне реформе.

То је искренији однос од онога у којем је Дачић премијер, а Вучић газда. Новој влади је потребан јасан мандат за болне реформе. Грађани, чија су очекивања горко изневерена у ери после Милошевића траже некога ко би им вратио наду. Или ко би им донео спас," оцењује Дојче веле.

Према немачком радију, Вучић нуди довољно велику "пројекциону површину" за те наде и за понеку бојазан.

У тексту се наводи и да је Влада коју је формално водио Ивица Дачић, а чији је суштински курс одређивао Вучић, успешно обавила неколико послова: споразум са Косовом, хапшења омрзнутих тајкуна, статус кандидата у приступним преговорима.

Дојче веле закључује да, упркос солидном резултату, Дачић не може рачунати на аутоматско учешће у власти.

У тексту "Снажно ка Европи," немачки дневник Зидојче цајтунг пише да приступни преговори са ЕУ присиљавају Вучића на важне реформе у области правосуђа и да је победник јучерашних избора у Србији и раније имао чврсту позицију.

Лист пише да је досадашњи заменик шефа владе, шеф надасве снажне СНС и човек који је позвао на превремене парламентарне изборе на којима је, према непотпуним подацима, СНС освојила апсолутну већину.

У тексту се, такође, подсећа да је Дачићу била препуштена непопуларна улога преговора о Косову.

Вучић се држао у позадини, оцењује лист и наводи су он и његова СНС своју популарност повећали борбом против корупције и хапшењем "олигарха и милијардера Мирослава Мишковића".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво