Немачки медији о победи СНС-а

У анализи убедљиве изборне победе Српске напредне странке, немачки медији истичу да је Александар Вучић већ био "моћни човек Србије". "Дојче веле" напомиње да је Вучић добио јасан мандат за спровођење болних реформи.

Александар Вучић је већ био "моћни човек Србије", а сада је, судећи према прелиминарним резултатима гласања, са својом Српском напредном странком освојио апсолутну већину, пише немачки Шпигл.

У тексту под насловом "Јасна изборна победа за проевропску СНС", недељник преноси да је Вучић после изборног тријумфа, пред својим партијским присталицама, рекао да се Србија налази пред "тешким реформама" и изнео убеђење да ће земља наставити пут у правцу Европске уније и борбу против корупције, преноси Танјуг.

Вучић је, истиче Шпигл, најавио привредне реформе и жели да победи незапосленост у земљи у којој је званично 27 одсто незапослених.

Победа СНС није дошла неочекивано, оцењује магазин, подсећајући на истраживања јавног мњења у којима је СНС била јасно испред својих коалиционих партнера - социјалиста.

Дојче веле наводи да ће Александар Вучић бити нови председник владе, истичући да је новој влади потребан јасан мандат за болне реформе.

То је искренији однос од онога у којем је Дачић премијер, а Вучић газда. Новој влади је потребан јасан мандат за болне реформе. Грађани, чија су очекивања горко изневерена у ери после Милошевића траже некога ко би им вратио наду. Или ко би им донео спас," оцењује Дојче веле.

Према немачком радију, Вучић нуди довољно велику "пројекциону површину" за те наде и за понеку бојазан.

У тексту се наводи и да је Влада коју је формално водио Ивица Дачић, а чији је суштински курс одређивао Вучић, успешно обавила неколико послова: споразум са Косовом, хапшења омрзнутих тајкуна, статус кандидата у приступним преговорима.

Дојче веле закључује да, упркос солидном резултату, Дачић не може рачунати на аутоматско учешће у власти.

У тексту "Снажно ка Европи," немачки дневник Зидојче цајтунг пише да приступни преговори са ЕУ присиљавају Вучића на важне реформе у области правосуђа и да је победник јучерашних избора у Србији и раније имао чврсту позицију.

Лист пише да је досадашњи заменик шефа владе, шеф надасве снажне СНС и човек који је позвао на превремене парламентарне изборе на којима је, према непотпуним подацима, СНС освојила апсолутну већину.

У тексту се, такође, подсећа да је Дачићу била препуштена непопуларна улога преговора о Косову.

Вучић се држао у позадини, оцењује лист и наводи су он и његова СНС своју популарност повећали борбом против корупције и хапшењем "олигарха и милијардера Мирослава Мишковића".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. мар 2014, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

hoce, hoce. 100%. svako ce obecanje da bude odrzano, kao i do sada, u prethodnih 18 meseci.

(понедељак, 17. мар 2014, 18:15) - bata [нерегистровани]

prvo corka

ima tu dosta kandidata za corku i to ne malih

(понедељак, 17. мар 2014, 14:12) - Бетмен [нерегистровани]

Полиција

Е, сад да видимо да ли ће Вучић, без Дачића, коначно да уведе ред и у полицију (и правосуђе)

(понедељак, 17. мар 2014, 12:59) - anonymous [нерегистровани]

Glasao sam

za Vučića jer je u srbiji potrebno ciscenje lopova i pobolisa je ekonomije i zaposlenja ali EU integracije ne podrzavam! Ovog puta prioriteti su bili gore navedeni ali na referendumu ili nekim sledecim izborima necu podrzati kandidata koji zeli EU integracije! Nadam se da ce vreme pokazati svima pa i nasim politicarima ko je EU i da nam nije potrebna!

(понедељак, 17. мар 2014, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

cestitke i pozdravi

A cestitke i pozdravi od prijateljske Nemacke ???
ja za sad ne videh ni jedan???

(понедељак, 17. мар 2014, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

Njemacki mediji...

...tekst je objektivan...a sto se tice Vucica, (poznati su mi malte ne svi svjetski politicari , barem sa fotografija) izgled mu je...ne znam...drugaciji je i samoproklamovani predsjednik Ukrajine, a kakav je...nije bas...