Читај ми!

Светски медији о српским изборима

Један од разлога победе СНС-а популарност лидера странке Александра Вучића, оцењују светске агенције додајући да је он препознат као борац против криминала и корупције.

Светске агенције јавиле су да је Српска напредна странка остварила убедљиву победу на парламентарним изборима у Србији уз оцену да је један од разлога за то популарност лидера странке Александра Вучића који је препознат као борац против криминала и корупције.

Агенција АП наводи да је победу однела партија десног центра "која је обећала борбу за ремонт националне економије и напоре да Србија постане чланица ЕУ“ и додаје да је то најубедљивија победа једне странке од увођења вишепартијског система у Србији почетком деведесетих.

АФП цитира извршног директора Цесида Марка Благојевића који је најавио апсолутну победу напредњака,“ а Ројтерс оцењује да је СНС убедљиво победио захваљујући, пре свега, популарности Вучића који је у јавности Србије препознат као противник криминала и корупције.

Руски Итартас такође преноси да је победио СНС на челу са председником странке Александром Вучићем и наводи да ће у парламент вероватно ући још СПС, ДС и НДС, док РИА Новости преноси поруку Вучића да ће нова влада бити формирана до 1. маја, а да ће држава наставити путем европских интеграција и блиске сарадње са Русијом, Кином, САД и другим земљама.

Признао је да висок резултат на изборима значи пуну одговорност његове странке за даљу судбину државе и да се многе одлуке неће допасти, али да ће сав посао бити у интересу грађана.

Аустријски радио ОРФ оценио је да се данас у Србији десио "политички земљотрес"“ у коме је СНС освојио апсолутну већину да опозициони ДС усред унутрашњих трвења доживео "велики пад".

Британски „Би-Би-Си“ цитирао је ранију Вучићеву изјаву да је "потребна убедљива победа за отварање нових радних места, чврсто настављање реформи и борбу против корупције пуним снагама“, наводећи да је његова странка заслужна за нормализацију односа са Косовом.

Извештач „Би-Би-Сија“ из Београда навео је да је то "изузетна прича о искупљењу Вучића који је деведесетих година био министар информисања"“.

Француски и белгијски медији и европска телевизијска мрежа Јуроњуз вечерас су јавили да је према проценама на изборима у Србији убедљиву победу од 50 одсто гласова остварила, како је речено: конзервативна странка Српска напредна странка која ће у Скупштини Србије имати око 160 од 250 посланика.

Француски листови Монд и Фигаро, као и Јуроњуз и белгијске радио и телевизијске станице су такође истакли да то значи да "моћни потпредседник владе Александар Вучић може сам да формира владу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво