Реаговања страних дипломата

Мајкл Кирби, Александар Чепурин, Ђузепе Манцо и Франц Бут очекују да нова влада Србије настави са спровођењем економских реформи.

Амбасадори Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби, Русије Александар Чепурин, Италије Ђузепе Манцо и Словеније Франц Бут рекли су, коментаришући прве прелиминарне резултате парламентарних избора у Србији, да очекују од нове владе да спроводи економске реформе.

Мајкл Кирби је оценио да, судећи према резултатима избора, бирачи очекују од нове владе економске реформе и отварање нових радних места.

"Ово су били веома занимљиви избори и уверен сам да су (Александар) Вучић и Српска напредна странка изузетно задовољни", рекао је Кирби Танјугу.

"Увек сам задовољан када видим демократски процес на делу. Сада ће бити занимљиво видети формирање нове владе и начин на који ће бити састављена", додао је Кирби.

На питање шта очекује од будуће владе, Кирби је одговорио да је Вучић свестан да треба спровести тешке економске промене и да је то, судећи према резултатима гласања, једна од ствари које многи бирачи у Србији очекују.

Амабасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да очекује да нова српска влада реализује оно што је потребно Србији, у првом реду мислећи на економски развој.

"Србија је веома блиска Русији. На путу смо на којем нам је потребан економски развој и то брзо, борба против корупције, напредак, побољшање стандарда обичних људи, али и добри односи Србије и Русије", рекао је Чепурин за Танјуг.

Изразио је наду да ће на власт доћи снаге и партије пријатељски расположене према Русији.

"Оно што је добро за Србију добро је и за Русију. Надамо се да ће влада деловати у интересу Србије, а Русија ће настојати да помогне тамо где за то постоји интерес обе стране и да се очува пријатељство", закључио је Чепурин.

Амбасадор Италије Ђузепе Манцо се нада да ће будућа влада Србије одлучно наставити да ради на спровођењу реформи и напретку на путу ка ЕУ.

"Мислим да су подаци јасни: Они јасно говоре о будућој влади и јасно кажу да, каква год била будућа влада, имаће подршку парламента да настави с још више уверења и одлучности да ради на два приоритета за Србију: реформама економије и европском путу", рекао је Манцо Танјугу.

Амбасадор Манцо је додао да очекује да се испуни оно о чему су говорили лидери скоро свих странака у предизборној кампањи - а то је јачање привреде и наставак пута ка ЕУ.

Амбасадор Словеније у Београду Франц Бут оценио је да резултати избора у Србији показују да су грађани дали велику подршку досадашњој политици Владе Србије у спровођењу реформи.

Бут је, у изјави Танјугу, приметио да су Српска напредна странка, која је на овим изборима однела убедљиву победу, и Социјалистичка партија Србије заједно оствариле много боље резултате него пре две године.

То, према његовим речима, показује да људи имају поверења али и велика очекивања - односно да очекују резултате који ће Србију повести ка економском опоравку и друштвеном развоју.

"Сигуран сам да ће, ако Влада озбиљно крене у реформе, бити и нових инвестиција из Словеније", напоменуо је он и додао да у овом тренутку постоје "три-четири озбиљна инвеститора који ће скоро 100 одсто да инвестирају овде".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. мар 2014, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Francuska!

Svi oni vole da stavljaju nos u tuda posla a ne rade njihova! Francuski mediji tretiraju g.Vucica kao okorelog nacionalistu, koji zeli da stigne sto pre do EU i sve to sa cinizmom. Jos uvek im je Srbija na zubu pa bilo sta da uradi!