Читај ми!

Нови изазови за будућу владу

Будућу Владу Србије очекују економске реформе, европске интеграције, дијалог са Приштином. Реформе захтева и Европска унија. Од постизборних преговора зависи колико брзо ће се нови кабинет у Немањиној 11 ухватити укоштац са изазовима.

После изборног вакуума, будућу владу чекају велики изазови. Где је стала одлазећа и одакле ће кренути нова? Економске реформе, радна места, дијалог са Приштином и са свим тим повезане европске интеграције, биће на столу већ на старту мандата.

Прво питање за нову владу ће бити како да испливамо из економских проблема. Тај одговор очекује се од новог кабинета, чим закорачи у Немањину 11.

"Имамо барем десетак реформи које одлажемо годинама, а све оне се могу сажети у једно, а то је позитивно успостављање аранжмана са ММФ-ом, јер све те реформе које ми одлажемо, ММФ зна да оне морају да се ураде", објашњава Никола Алтипармаков из Фискалног савета.

"Реформе које се односе на реформе јавних предузећа, структурне реформе, посебно реформе које се односе на пензиони систем, непрофитабилна предузећа која повлаче природно велике износе субвенција, просто треба наћи одговарајуће решење за њих", каже професор Београдске банкарске академије Малиша Ђукић.

Реформе захтева и Европска унија. Посао за нову владу су и нови прописи о раду, приватизацији и стечају.

"То су закони које је неопходно донети како би се успоставило боље пословно окружење. Начин на који они треба да се донесу јесте да буде што више актера укључено - синдиката, удружења послодаваца", каже Маја Бобић из Европског покрета.

У процесу евроинтеграција, међутим, све ће бити у сенци поглавља 35 - о Косову, чији је садржај и даље непознаница, јер све зависи од преговора у Бриселу. Колико смо близу договора са Приштином, аналитичари објашњавају случајем Оливера Ивановића.

"Он је један од тих тестова кад је у питању правосуђе, нешто је морало да се брже решава и то стоји, на пример, надлежност суда у Митровици. Друго, мора се рашчистити питање саобраћаја, телекомуникација, предузећа, јер ће имовина нестати, мора се дефинисати питање заједнице општина", каже аналитичар Душан Јањић.

И у Србији и ван граница земље, од нове владе се очекује да се са најтежим проблемима најпре ухвати укоштац.

Колико ће то бити брзо зависи од постизборних преговора. Подсетимо, за формирање претходне владе требало је више од 80 дана, тешки преговори и обарање руку.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво