Читај ми!

Избори, гласање у земљи и иностранству

На ванредним изборима грађани Србије у земљи и иностранству бираће нови састав републичког парламента. Бирачи могу да гласају уз исправу којојм доказују идентитет. Бирачка места биће отворена и на Космету.

У Србији ће сутра бити одржани ванредни парламентарни избори, на којима право гласа има 6.765.998 грађана. Држављани Србије који живе у иностранству, то право могу да искористе на 35 бирачких места у више од 20 држава.

Због разлике у временској зони, они у Америци и Великој Британији гласају данас, али ће њихов избор бити тајна до затварања свих бирачких места у недељу.

Десети пут од увођења вишестраначја и седми пут ванредно, грађани Србије излазе на биралиша. Традиционално, могу да гласају од седам до 20 часова. И то за једну од 19 листа.

И они који нису добили позив за гласање могу то да учине, јер им није потребан.

"Грађанин који жели да гласа треба само да понесе јавну исправу којом доказује свој идентитет, важећу личну карту, важећи пасош, важећу возачку дозволу", објашњава председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић.

Каже да и лица која се налазе на одслужењу војног рока или на неком другом месту свој идентитет доказују важећом војном дозволом и да им је само то потребно како би остварили право гласа.

За посланике републичког парламента гласаће се и на Косову и Метохији. ОЕБС саопштава да ће отворити 10 изборних центара и 15 огранака на којима ће моћи да се гласа.

"Све припреме за сутрашње операције су готове. Наше особље је било на терену да посети све огранке на којима ће се сутра моћи да се гласа. Као што знате, материјал је већ стигао на Косово и сутра ће центри бити отворени од седам до 20 часова", каже Никола Гаон из ОЕБС-а.

Истиче да ће након тога сав материјал спаковати и послати у Врање и Рашку на даље процесуирање и да се на Космету неће пребројавати гласови.

Осим за нови састав Скупштине Србије, Београђани ће гласати и за нове представнике у Скупштини града. Право гласа има 1.597.624 бирача.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво