Телевизије БН и ОБН прекршиле изборну тишину

Телевизије БН и ОБН прекршиле изборну тишину, утврдила РРА. Због тога је наложено кабловским операторима да их искључе из понуде на два сата. Савет РРА упозорава све емитере и кабловске операторе на обавезу поштовања изборне тишине.

Током надзора програма емитера, Републичка радиодифузна агенција утврдила је да су ТВ БН и ОБН прекршиле изборну тишину, због чега је наложила кабловским операторима да ова два програма искључе из своје понуде на два сата. 

Уколико се утврди да, после укључења, ови програми поново крше изборну тишину, Агенција ће наложити кабловским операторима да их искључе из понуде до краја предизборне тишине.

Телевизије БН и ОБН производе програм у Босни и Херцеговини, а налазе се у програмској понуди 12 кабловских оператора из Србије.

Савет РРА упозорава све емитере и кабловске операторе на обавезу поштовања изборне тишине, која је почела у четвртак 13. марта од 24 сата, а завршава се у недељу 16. марта у 20 сати.

Током изборне тишине телевизијски и радио емитери у обавези су да поштују члан 5. став 3. Закона о избору народних посланика и одредбе тачке 18. главе I Општег обавезујућег упутства радио и телевизијских станица у предизборној кампањи за локалне, покрајинске и републичке скупштинске изборе, изборе за председника Републике и изборе за Националне савете националних мањина.

У складу са Законом, Агенција ће и даље пратити и благовремено реаговати на евентуална непоштовања предизборне тишине у програмима емитера и у понуди кабловских оператора.