Промоција Водича о финансирању политичких партија

Важно је како ће се контролисати токови новца у кампањи, а посебно је важна контрола приходне и расходне стране, изјавио је члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић, поводом промоције Водича о финансирању политичких партија.

Србија мора под хитно да промени изборно законодавство, а Државна ревизорска институција мора да крене у контролу финансирања политичких партија, поручено је поводом промоције Водича о финансирању политичких партија.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић, говорећи о предизборној кампањи, истакао да "ће му бити најинтересантнија та прича да је рецимо партнер, или рецимо најозбиљнији конкурент (Александру) Вучићу и СНС био Мишковић и његов новац".

"Ајде да видимо. То ће бити јако интересантно утврђивати преко буџета политичких субјеката, које имају пристојна средства за кампању, а иначе су у дуговима", рекао је Стојиљковић.

Говорећи о изборном законодавству, он је казао да ако Србија жели да буде "елективна демократија" мора да га мења јер због затворених изборних листа грађани немају ни непосредни ни посредни утицај на то ко ће бити избран.

"Важно је како ће се контролисати токови новца у кампањи, а посебно је важна контрола приходне И расходне стране. Треба лимитирати трошкове И пратити априходе у кампањи", истакао је Стојиљковић.

Миодраг Милосављевић из Фондације за отворено друштво истакао је да Агенција за борбу против корупције не може сама да контролише токове новца у кампањи И да у контролу финансирања политичких партија треба да се укључи и ДРИ.

"Важна је и транспаренрност и доступност података о финансирању политичких партија, али имамо често опирања великих јавних предутзћа да достављаују податке", истакао је Милосављевић и подсетио на одредбу закона о финансирању политичких активности која каже да је забрањено финансирање политичких партија и подвукао да за кршење те одредбе још нико није кажњен.