Читај ми!

Коштуница: Србији потребна нова политика

Србији је потребна нова политика, а не она која српске интересе подређује интересима ЕУ, рекао лидер ДСС Војислав Коштуница. Прави пут за Србију није Брисел, већ политичка неутралност и то је слобода Србије, поручио Коштуница.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да је Србији потребна нова политика, а не она која српске интересе подређује интересима ЕУ.

"ДСС 16. марта излази на изборе са предлогом нове државне политике, која није заснована на фразама и обећањима да нам нема живота без ЕУ, и која се бавила развојем европског пута, а заборавила да се бави развојем Србије" рекао је Коштуница на скупу у Центру Сава, којим је завршена предизборна кампања ДСС.

Коштуница је поновио суштину програма те странке - политичка неутралност, а не Европска унија, економија политичке неутралности а не распродаја српске земље, и војна неутралност а не НАТО пакт.

Према његовим речима, Србија треба да сарађује са ЕУ и другим државама, али не на своју штету.

"Сарадња са ЕУ да, али чланство у ЕУ не", подвукао је Коштуница и оценио да је чланство Србије у ЕУ неизвесно и далеко.

Коштуница је подсетио и на иступање Исланда из ЕУ и додао да ће исто учинити и Велика Британија, објаснивши да ЕУ постаје извозник нестабилности, а као пример је навео кризу у Украјини.

"Прави пут за Србију није Брисел, већ политичка неутралност и то је слобода Србије", рекао је Коштуница.

Он је додао и да улазак Србије у ЕУ није национални интерес јер је, како је рекао, ЕУ подстицала сепаратисте на Косову и Метохији да прогласе независну државу, затим је признала независност те територије, послала Еулекс на Косово и, на крају, "натерала послушничку власт да преговара о добросуседским односима".

Наставак европских интеграција угрожава традиционалне вредности и културу Србије, рекао је Коштуница, додавши да се све чешће чују позиви о ревизији српске историје.

"Ти позиви да се промени свест српског народа долазе из Брисела, а то овде преносе делови културне и политичке елите. Тај покушај испирања мозга целом једном народу је због тога да би Срби лакше без отпора и пркоса ушли у ЕУ, НАТО и, такозвану, евроатлантску породицу. Па, не може нам то бити породица", рекао је Коштуница и поновио да се томе мора пружити отпор кроз политичку неутралност.

Један од оснивача ДСС Владета Јанковић рекао је да је ДСС у прљавој кампањи успела да остане доследна, часна, неокаљана, пристојна странка, разложна у преношењу своје поруке и поручио да ће ДСС настојати да грађани Србије сами одлуче о својој будућности - референдумом о уласку у Европску унију.

Потпредседник ДСС Ненад Поповић подсетио је да је та странка једина изашла са конкретним економским и полтичким програмом чија је окосница идеја политичке неутралности и подвукао да за Србију нема економског развоја док се примењује Споразум о стабилизацији и придруживању.

Према његовим речима Србија је током последњих шест година изгубила две милијарде евра што је, како је објаснио, једнак губитку 300.000 радних места.

Поповић је додао да Србија једина на свету поседује бесцарински споразум са Русијом и обећао да ће ДСС, уколико дође на власт, отворити Канцеларију за сарадњу са Руском Федерацијом која ће, како је истакао, помоћи целој српској привреди да извоси више.

Потпредседник ДСС Борко Илић поручио је да ће ДСС победити како би сачувала српског сељака и српско село, али и да српски сељаци не постану надничари на земљи коју су им оставили очеви и дедови.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво